IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кризата при суровините достига и България

Добивни компании у нас отлагат инвестициите си, след като цените на основните метали паднаха с около 30% за последната година

18:21 | 14.01.16 г.
Кризата при суровините достига и България

Българските добивни компании са предприели мерки, за да минимизират влиянието на ниските цени на металите в световен мащаб. Те включват оптимизиране на разходи и отлагане на проекти за по-благоприятни периоди.

Цените на металите на световните борси са в най-ниската си точка от 2011 г. насам, което влияе пряко върху бизнес-плановете и плановете за инвестиции на добивните компании, в т.ч. и на българските, посочва се в позиция на Българската минно-геоложка камара във връзка с намаляващите борсови цени на металите.

Камарата алармира, че продължаващият трета година спад на борсовите цени на металите налага прилагането на извънредни мерки за допълнително повишаване на ефективността на рудодобивните компании. Цените на някои метали, като медта например, вече са под критичните нива, посочват от там. И уточняват, че планират мерки за оптимизация на разходите с цел запазване на конкурентоспособността и оцеляването на предприятията. Цел на българските рудодобивни компании е максимално възможното запазване на работни места и нива на заплащане, посочва се още в позицията.

Наблюдава се пореден етап на започналия през 2012 г. спад в цените на металите, който се дължи преди всичко на забавящата ход на китайската икономика, допълват от там. Само за последната година цените на основните метали се намалели с около 30%.

Ръководствата на дружествата да преоценят необходимостта от планираните стратегически инвестиции, съветват от камарата. И допълват, че драстичните мерки, предприети от едни от най-големите компании като Rio Tinto, BHP Billiton, Anglo American, включват съкращаване на персонал, затваряне на мини, съкращаване на инвестиции.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:45 | 04.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още