IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Русева: Продължаваме безотказно започнатата съдебна реформа

Нови законови промени за облекчаване на малкия бизнес готви Министерството на правосъдието

14:16 | 11.01.16 г.
В. Русева: Продължаваме безотказно започнатата съдебна реформа

Продължаваме безотказно и възможно най-бързо започнатата съдебна реформа, каза зам.-министърът на правосъдието Вергиния Русева пред Bulgaria ON AIR.

Русева обясни, че е подала оставка като част от екипа на Христо Иванов като естествен процес след напускането на министъра. „Аз съм в неговия екип, а целият му екип следва да подаде оставка, за да може да се улесни избора за екип на следващия министър", поясни тя. Русева каза, че е получила покана от сегашния правосъден министър Екатерина Захариева.

От друга страна тя уточни, че също не е била съгласна с парламентарното решение за закона за съдебната власт и по този начин изразила протеста си.

През изминалата година министерството е подготвило няколко значими проекти, които предстояли да бъдат внесени в Народното събрание, стана ясно още от думите на Русева. Подготвя се нов пакет от мерки, включващ промени в закона за малките и средни предприятия, както и в детското правораздаване.

"Не трябва да забравяме малкия и среден бизнес. Искаме да направим изменения в Търговския закон, Закона за особените залози и Закона за търговския регистър. Да облекчим бизнеса и да му дадем втори шанс, особено на добросъвестните търговци, които изпиват някои затруднения", поясни Русева. 

Министерството щяло да внесе специално ново производство, съществувало преди 1943 г. - така нареченият "предпазен конкордат", който сега ще се казва "Производство по стабилизация на фирмите". То ще бъде част от търговския закон и ще предхожда търговската несъстоятелност, в която също има много несъвършенства, добави Русева. 

По думите ѝ Търговският закон се явява едно от основните направления на работа на министерството, тъй като "бързото съдебно производство е изключително важно за чуждите инвеститори".

Припомняме, че Екатерина Захариева не пожела да даде конкретна прогноза за това кога ще бъде осъществена съдебната реформа, но поясни, че новите предложения предстоят да бъдат изработени до края на февруари.

"Какви ще бъдат конкретните изменения в закона за съдебната власт - ще видим. Много рано да се каже сега, защото това не е едноличен акт на министъра на правосъдието и неговия екип. Много широка общност от хора ще бъдат събрани, за да предложат изменения в закона за съдебната власт". Значителни промени ще бъдат внесени и в наказателно-процесуалния кодекс, касаещи се до престъпления, извършени от непълнолетни, посочи тя.

Още от интервюто гледайте в сайта на Bulgaria ON AIR

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още