IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

П. Димитров: Либерализацията на енергийния пазар ще увеличи енергийно бедните

Членове на ИСС поискаха спешни мерки и преразглеждане на нормативните документи

13:03 | 13.12.15 г.
П. Димитров: Либерализацията на енергийния пазар ще увеличи енергийно бедните

Либерализацията на енергийния пазар ще увеличи дела на енергийно бедните хора, а в бюджетите на общинските училища, болници и дружества няма предвидени средства за промяната. Това каза на пресконференция Пламен Димитров, президент на КНСБ и член на Икономическия и социален съвет (ИСС).

По думите му през следващата година, след либерализацията на енергийния пазар, цената на тока ще нарасне. Димитров посочи, че в Румъния през първата година след либерализирането на енергийния пазар, цената на електроенергията се е повишила с 15-20 на сто, предаде БТА. 

Спешни мерки трябва да се предприемат за избягване на тази ситуация, единодушни са членовете на ИСС.

Според тях е необходимо да се преразгледат нормативните документи, определящи минималния доход, според който се подпомагат гражданите; да се определят критерии за енергийна бедност и точно да се формулира понятието; да се увеличат санираните сгради; държавата да плаща по-големи субсидии на общините, в които има повече санирани сгради.

Директорът на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ Любен Томев цитира данни на Евростат, според които близо 40 на сто от живеещите в България са енергийно бедни, а през миналата година 40,4 на сто от хората са ограничавали отоплението на жилището си.

Мерките за преодоляване на енергийната бедност са изложени в становище на ИСС, което цели да предизвика широк обществен диалог и политически действия срещу сериозния риск от обедняване на значителна част от българското население, допълниха от ИСС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още