IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 9 декември

07:37 | 09.12.15 г.
Преглед на печата за 9 декември

Компромисът на статуквото
в. Капитал Daily

Два месеца след постигането на "историческия компромис" за промените в конституцията, той е на път да се превърне в "компромис за статуквото". В сряда парламентът ще гласува на второ четене поправките в основния закон, но надеждите те да бъдат приети в първоначалния им вариант изглеждат минимални. Ако не бъдат приети или не бъде постигнато някакво съгласие, има опасност да се създаде политическа криза с неясни последици.

Цацаров мина през изслушване за скандала с подслушването
в. Сега

Главният прокурор Сотир Цацаров бе изслушан от етичната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС) заради скандала със записите на разговори между Владимира Янева и Румяна Ченалова, съобщи "Правен свят". Не стана ясно какво е казал Цацаров. Изслушването му бе закрито, а самият той си тръгна през страничен изход.

По подобен начин се разви и изслушването на председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев, който се е явил в Етичната комисия в понеделник, но това бе съобщено лаконично и постфактум.

Размерът на глобата ще се обвързва с имущественото състояние
в. Сега

Размерът на глобата да се съобразява с имущественото състояние на нарушителя. Това предвиждат разпоредбите в Кодекса за административни нарушения и наказания, който бе пуснат за обществено обсъждане от правосъдното министерство. Очаква се той да замени сегашния Закон за административните нарушения и наказания, приет през 1969 г. Досега санкциите не се обвързваха със собствеността. В новия кодекс обаче изрично са определени само глобите за длъжностни лица, които не изпълняват задълженията си.

Другата новост е, че се въвежда съкратен съдебен процес. Подобно на наказателните дела, нарушителите ще могат да признават вина и да искат делото им да се гледано по бързата процедура. Това обаче няма да намалява наказанието, просто ще ускорява делата.

Бензинът под 2 лв. след Нова година
в. Стандарт

Цените на бензина и дизела ще паднат под 2 лв. по всички бензиностанции в страната след края на новогодишните празници. Това ще бъде резултатът както от драстичното поевтиняване на петрола на световните пазари през последните дни, така и от традиционното намаляване на търсенето на горива веднага след поредицата празнични дни.

Дори и днес някои бензиностанции, като например веригата от 20 търговски обекта "Круиз", по-голямата част от които разположени в Южна България, предлагаха бензин А95 и дизел за 1,95 лв. за литър. Единствената бензиностанция на фармацевтичния бос Веселин Марешки във Варна пък предлагаше А95 и дизела съответно за 1,87 лв. и 1,78 лв., като за редовните клиенти с карти цените им бяха съответно по 1,80 лв. и 1,73 лв.. На фона на тези ниски цени основните вериги продаваха масовия бензин между 2,03 лв. и 2,06 лв., а дизела - от 2,06 лв. до 2,09 лв.Копирано от standartnews.com

Учителите по-малко с 10 000 за 6 години
в. Стандарт

За шест години българските учители са намалели с близо 10 000. Това става ясно от доклад на Сметната палата, според който за същия период учениците ни са станали със 100 000 по-малко, за което "Стандарт" вече писа.

Палатата е проследила как се е променял броят на учителите от учебната 2007-08 година до 2013-14. Първата е свързана с началото на т. нар. оптимизация на училищната мрежа, при която част от училищата бяха закрити поради недостиг на деца. Тогава общият брой на преподавателите у нас е бил 54 454. През 2013 година те вече са 45 093. Учителите под 25-годишна възраст са намалели почти двойно за одитирания период. През 2007 година те са били 532, а през 2013-а вече са 282. На практика това е 1 на сто от всички български учители. Двойно намалява и броят на преподавателите от 25 до 29 години. От 2636 те спадат на 1222 души.

Над 100 килограма риба е бракувана по Никулден
в. Стандарт

101 килограма риба е била бракувана от агенцията по храните покрай Никулден. Инспекторите са направили над 1000 извънредни проверки. При тях са издадени 29 предписания и 9 акта за нарушения. 60 килограма от бракуваната риба идва от нерегламентиран търговец от Варненско.

Един магазин за риба в Стара Загора е затворен. Инспекторите са установили лоша хигиена и развалени хладилници. Намерени са и 5 килограма каракуда без документи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:32 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още