IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Санирането и кадастърът сред основните приоритети на регионалното министерство

ВиК реформата ще бъде завършена в началото на 2016 г., за пътища продължаваме да разчитаме на еврофондовете

16:08 | 07.12.15 г.
Санирането и кадастърът сред основните приоритети на регионалното министерство

Пет основни приоритета очерта пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството ресорният министър Лиляна Павлова – програмата за саниране, ВиК реформата, пътната инфраструктура, кадастъра и програмата за енергийна ефективност, финансирана с европейски средства.

Сред най-важните задачи пред министерството е и успешното приключване и разплащане на проектите по Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г. и стартирането на новата програма “Региони в растеж", коментира Павлова по време на националната дискусия "Да! На българската икономика. Европейска България - стабилност и растеж“, съобщават от пресцентъра на регионалното министерство.

Новата програма е вече на 70% отворена за общините, които са основен бенефициент, поясни Павлова.

От бюджета й 12%, или 370 млн. лева, са на разположение на бизнеса под формата на финансов инженеринг в рамките на пет специализирани фонда на принципа на инициативата JESSICA, която беше изпълнявана досега.

През изминалия програмен период с бюджет от 66 млн. лв. по програмата са активирани, мултиплицирани и привлечени инвестиции в размер на 260 млн. лв., каза още Павлова.

Очакванията са със средствата по новата програма да се привлекат допълнително още около 1 млрд. лв. от бизнеса за регионално развитие под формата на публично-частно партньорство в областта на туристическата и градска инфраструктура, индустрията и др. Така инвестициите ще достигнат 4 млрд. лв. до 2020 г., допълни тя.

Водната реформа ще бъде приключена изцяло до януари-февруари следващата година, каза още регионалният министър. Предстои разработването на прединвестиционните проучвания за 16 от областите в страната, в което може да се включи и бизнесът.

За пътната инфраструктура държавата ще продължи да разчита основно на еврофондовете, стана ясно от думите на Лиляна Павлова. Тя допълни, че усилията са насочени към въвеждането на тол система за по-справедливо заплащане за ползването на пътната мрежа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още