IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

85% от българите предпочитат добита по устойчив начин риба

Това показва проучване на WWF за потребителските нагласи

15:16 | 04.12.15 г.
85% от българите предпочитат добита по устойчив начин риба

Добитата по устойчив начин риба и морска храна е предпочитана от 85% от българите, показват резултатите от представително проучване, проведено сред 7 500 души в 11 европейски държави по поръчка на WWF.

Устойчив добив или устойчиво производство на рибни продукти означава рибните запаси да не бъдат увреждани. С други думи, да не се лови повече риба, отколкото може да се възстанови.

41% от 500-те български потребители, участвали в анкетата, посочват че са „напълно съгласни“, а 44%, че са „съгласни“, че е важно търговците да предлагат устойчива морска храна, 12% нямат мнение по въпроса, а едва 2 и съответно 1% казват, че не са съгласни или са „напълно несъгласни“ с това твърдение.

Българите са категорични (74%), че ако не престанем да купуваме неустойчиво добита риба, морските екосистеми ще бъдат унищожени и морската храна ще свърши. 

В това са убедени и гражданите на другите страни, участвали в изследването, а навсякъде резултатите са красноречиви: Австрия (80%), Италия (75%), Испания (81%), Гърция (77%), Португалия (72%), Хърватия (74%), Словения (75%), Румъния (82%) и Франция (76%).

Според същото проучване 29 на сто от българите декларират, че за тях е лесно да познаят дали даден продукт е устойчив, или не. Това не важи за други 46% от хората, които казват, че не знаят как да определят това. В същото време 66% от сънародниците ни посочват, че не знаят откъде могат да купят устойчиви рибни продукти.

Когато избират риба, българите държат най-много тя да бъде прясна (70%), на второ място по значение е цената (51%), а третият фактор е видът на рибата (44%). За 39% е важно рибата да не е замърсена с химикали или антибиотици, а 33% искат непременно да знаят какъв е произходът ѝ. Процентите надхвърлят сто, тъй като запитваните са давали повече от един отговор на този въпрос.

От тази година WWF България, заедно с още 10 европейски представителства на организацията, започва работа по изготвяне на препоръки към потребителите как да избират устойчива риба и морски продукти.

Какво означава „устойчива морска храна“?

Тя трябва да отговаря на следните критерии: продуктът е проследим (знаем откъде идва); производителят полага грижи за морските местообитания и се грижи за застрашените видове; рибното стопанство не лови повече риба, отколкото може да се възстанови, и производителят осигурява справедливи условия на труд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още