IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 14 ноември

08:08 | 14.11.15 г.
Преглед на печата за 14 ноември

А сега да минем на втора...
в. Капитал

Когато преди години в "Капитал" започнахме да пишем все по-активно за нарастващия брой стартиращи компании в България, много наши читатели се възмущаваха, че използваме "чуждата" дума стартъп. Честно казано, и ние в началото спорихме как да наричаме младите, току-що създадени фирми, които измислят нова услуга или производство или подобряват вече съществуващи такива, и дори в един момент пишехме startup на латиница. Днес никой вече не пита какво точно означава и как се пише тази дума и има ли тя почва у нас. Оказа се, че стига да има правилните семена, почвата е повече от добра.

През последните години стотици млади предприемачи са били финансирани през различни канали в България - някои от фондове, други от бизнес ангели, трети със самостоятелни усилия. Несъмненият бум обаче настъпи с навлизането преди три години на двата фонда за рискови инвестиции, финансирани от Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) по програмата Jeremie - Eleven и LAUNCHub, които вече са в края на инвестициите си от текущия рунд. Стартъп общност имаше и преди тях, но именно европейското финансиране даде тласък на зараждането на цялостна екосистема, която продължава развитието си и в момента.

Една жена каза
в. Капитал

"Последният тест за Висшият съдебен съвет" - така западен дипломат коментира пред "Капитал" ситуацията с изтеклите записи от разговорите между съдиите Владимира Янева и Румяна Ченалова. Тест, защото от това как съветът ще подходи към поредният скандал, обхванал върховете на съдебната система, ще зависи до известна степен и оценката, която България ще получи след месец и половина от Европейската комисия в рамките на мониторинга. Последният, защото търпението на ЕК е изчерпано и страната ни най-вероятно ще бъде отделена от Румъния в процеса, а напредъкът в съдебната реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност ще бъдат обвързани с превеждането на средства по европейските фондове.

В четвъртък мнозинството във ВСС ведно с главния прокурор Сотир Цацаров не само дадоха ясен знак, че не възнамеряват да гарантират обективна и независима проверка на изнесените данни, но и успяха да направят демонстрация на сила. Разговорът, ако автентичността му се потвърди, е озвучаване и оцветяване на немия филм на зависимостите и мрежите в системата, който всички вече сме гледали. С цвят и звук той показва нагледно не само механизмите за прикриване на злоупотреби, но и конструкционния дефект на системата.

Задава ли се голямото военно харчене
в. Капитал

Българската армия като че ли е на път да спечели своята първа малка победа от години насам в тежката позиционна война с Министерство на финансите. За пръв път от началото на глобалната икономическа криза въоръжените сили на страната най-накрая може да получат някакво целево финансиране за модернизация на бойната техника, която използват. Това се случва, след като в продължение на цяла година правителството и най-вече финансовият министър Владислав Горанов блокираха приемането на амбициозната програма за въоръжените сили.

Стотици деца изчезват под носа на агенцията за бежанците
в. Сега

Пълен хаос и безхаберие цари по отношение на децата бежанци без родители и роднини, които пристигат в страната. Държавната агенция за бежанците (ДАБ) и Държавната агенция за закрила на детето нито могат, нито се опитват да ги опазят. Според откровените им признания малолетни и непълнолетни изчезват от лагерите и каналджии ги прехвърлят в Западна Европа, без никой да разбере.

От 2014 г. насам има драстично увеличение на броя на самотните деца, които влизат в България, стана ясно на конференция по проблема, която се проведе в парламента. Влезлите през тази година са 1404. В масовия случай става дума за деца от Афганистан, Ирак, Сирия и Пакистан. За сравнение през 2013 г., когато беше пикът на бежанския поток, те са били само 183.

Фирма ще се регистрира най-много за два дни
в. Сега

Всеки ще може да си регистрира фирма максимум за два дни. Това предвиждат промени в Закона за търговския регистър, приети през лятото, но влизащи в сила сега, съобщи Агенцията по вписванията (АВ).

"Заявленията за вписване на първоначална регистрация на търговци ще се разглеждат до края на следващия работен ден от постъпването им в Търговския регистър. Произнасянето ще се извършва незабавно след разглеждане на заявлението, освен в случаите, когато на заявителя са дадени указания", обясниха от АВ.

Пропастта между бедни и богати зейва в първи клас
в. Стандарт

Как училището, в което учат днес децата ни, ще се отрази на пазара на труда в следващите години? Световната банка представи проучвания, свързани с демографската криза и начина, по който тя ще моделира икономиката ни до 2050 г. Дотогава се очаква страната ни да е загубила 1/3 от населението си, следователно трябва да се съсредоточим върху това малкото останали хора в активна възраст да имат уменията, с които да повдигнат нивото на икономиката, казва Виктория Левин от Световната банка. Ако през 2010 г. най-голямата група хора у нас е била между 34 и 39 г., през 2030-a най-много българи ще бъдат във възрастта от 50 до 54 г., посочи Левин.

Ако си дете от бедно семейство, шансовете ти след време да намериш добра работа са силно намалени. Българската образователна система е силно разделяща, посочва проучването на Световната банка. Разделението по оста бедни-богати започва още във възрастта първи - четвърти клас, като децата със сходни икономически възможности най-често попадат и в сходни училища. Окончателното разделение по социално-икономически признак се оформя около седми клас с процеса на кандидатстване в гимназии. Това е и една от причините учениците в професионалните гимназии да показват ниски резултати - в много от тях често отиват деца от по-бедни семейства, които нямат материалната възможност да плащат за образователни услуги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:37 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още