IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Oxfam: България се отнася грубо към мигрантите

В доклада са описани разкази за рекет от страна на българската полиция, физическо насилие над мигранти и нападения от полицейски кучета

10:20 | 13.11.15 г. 9
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Българските власти бяха обвинени в грубо отношение към мигрантите в доклад, финансиран от британската хуманитарна организация Oxfam, предава BBC.

Докладът, базиран на свидетелства на мигранти, преминали пеша от България в Сърбия, разказва за множество твърдения за побой и рекет от полицаи.

Много бежанци преминават през Балканите в бягството си на Запад, страхувайки се да пресекат морето от Турция към гръцките острови.

Засега българското правителство не е коментирало обвиненията, предава още британската медия.

В доклада с подробности са описани разказите за рекет от страна на българската полиция, физическо насилие над мигранти и нападения от полицейски кучета. 

Изготвен от Центъра за човешки права в Белград и финансиран от Oxfam, докладът дава светлина на опасностите, които очакват мигрантите на турско-българската граница и по-късно, когато се опитват да преминат в Сърбия.

Докладът се базира на разговори с над 100 бежанци, пристигнали от България в сръбския пограничен град Димитровград. Те са били проведени в продължение на три дни през октомври.

„В светлината на сигнализираните злоупотреби ЕС трябва да се намеси и да предприеме конкретни действия, за да защити основните човешки права в своите граници", казва директорът на Oxfam за Югоизточна Европа Стефано Балдини.

BBC припомня, че през миналия месец афганистански мигрант бе прострелян фатално от български граничар, след като влезе в страната от Турция. Тогава властите заявиха, че е бил убит от рикошет при даден предупредителен изстрел.

Докладът на агенцията намира място в два британски всекидневника – Daily Express и Daily Telegrpaph, който пише, че интервютата, на които се базират изводите в доклада, са с мигранти, дошли в по-голямата си част от Сирия, Ирак и Афганистан. В един от разговорите афганистански мигрант, чието име не се съобщава, разказва за платен подкуп от 400 евро след арест извън София. Някои от мигрантите разказват също, че са платили по 2500 евро, за да бъдат вкарани от трафиканти в България.

Daily Express от своя страна цитира конкретни случаи на предполагаемо насилие над мигранти. Сред тях са този на 15-годишен афганистански мигрант, който твърди, че е бил бит и обран от полицаи, както и на 20-годишен афганистански строителен работник, който описва преминаването си през България като „много лошо изживяване“.  

Междувременно в четвъртък стана ясно, че България ще участва с 50 хиляди евро в създадения Доверителен фонд за развитие в помощ на африканските държави, чиято цел е ЕС да подпомогне африканските държави в тяхното развитие и да ги насърчи да приемат обратно гражданите си, които са мигрирали към Европа. 

Преди дни пък и президентът Росен Плевнелиев коментира, че именно рискът от продължаване или засилване на миграционния поток към България е основният риск пред страната ни.  

Всичко за бежанската вълна можете да прочетете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:12 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 0
Стефчо
преди 8 години
много им е изгодно да го твърдят, за да ги приемат в Германия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 0
многодобре
преди 8 години
...в Кале,Франция от три дни се млатят полиция и емигранти!!!!Това,като грижа за емигрантите, за тяхното загряване и предпазване от студа ли го имат господата от Oxfam?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 1
bgMan
преди 8 години
Oxfam да остави България и да отиде на пазара за християнски роби в Судан, Конго, Алжир, Мароко, Нигерия или Индонезия и да види как същите тези мюсюлмани се отнасят към тези, които са немюсюлмани. Очаквам оценката им. Може да я съпоставят с това, което са чули за България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
MZ/X
преди 8 години
България се отнася жестоко не само към бежанците, а към абсолютно всички социално слаби групи или малцинства. Като се почне от децата в Могилино, отношението към пенсионеририте, достъпа до тротоарите, обществените сгради и обществения транспорт от хора в неравностойно положение и майки с бебешки колички и т.н.Единственият който не е дискриминиран в България е мачото с голям джип, на когото е позволено всичко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 3
Императорът
преди 8 години
В човешките права не влиза "правото" да се нарушават границите на една суверенна държава и законите и !!! Всяка суверенна държава има право да защитава своите граници и своята територия от чужда инвазия. Българските граничари са съвсем в правото си не само да бият, но ида разстрелват тая пасмина, нахлуваща незаконно на наша територия. Ако предположим, че същите тия утре започнат да навлизат с оръжие в страната ни, пак ли Българските граничари не трябва да ги спират, за да пазят "човешките им права"?60 поколения наши деди са защитавали, често с животът си тази земя, за да ни има днес като народ и държава !!! Откъде накъде днес ще оставяме някакви диваци да завладяват земята ни, защото - виждаш ли - имали "ПРАВА" ???? НИЕ - Българите - правя нямаме ли на собствената си земя? Ако тука нахлуят 5-6 милиона диваци - НИЕ къде да отидем?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 1
IQ96
преди 8 години
Oxfam - гейове неизмити!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 0
khao
преди 8 години
хммм, че тя се отнася грубо към собствените си поданици, че към мигрантите ли ? Нали искате да няма дискриминация, гърч и за едните и за другите, казах ! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 0
0pk
преди 8 години
Хаха, ми пратете автобуси и си ги взимайте учтиво още на границата, па си ги возете у вас си и се отнасяйте мило с тях :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 0
Invcom
преди 8 години
Ние нарочно правим така, за да може бежанците да отидат във Великобритания и там да се отнасят по нежно с тях :))) Тия *** имам чувството, че са толкова глупави, че не могат да се усетят до каква степен настройват населението на България срещу ЕС и ****алските им ценности и организации...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още