IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

С 12% повече пасажери са преминали през Летище София през октомври

Обработеното карго намалява на фона на необичайно високата активност през миналата година

09:37 | 11.11.15 г.
С 12% повече пасажери са преминали през Летище София през октомври

357,9 хил. души са преминали през терминалите на Летище София през октомври, което представлява ръст от 12 на сто спрямо същия месец на 2014 година, съобщават от столичния аеропорт.

Данните показват, че през Терминал 2 пътникопотокът се увеличава с 2,9% до общо 222 хил. души. През Терминал 1, който обслужва нискотарифни авиокомпании, са преминали 133 хил. пасажери, което представлява ръст от 28 на сто.

От летището уточняват, че пътуващите по международните редовни линии през октомври се увеличават с 12% на годишна база. По вътрешните линии също има ръст, макар и по-слаб - в рамките на 1,7 на сто.

Общо 3 844 кацащи и излитащи самолети са били обслужени на столичното летище през месеца, което е близко до нивото от същия период на предходната година (3 810 самолетодвижения). От тях 80% са полети по международни маршрути, а 4% по вътрешни линии.

Тази година, за разлика от предходните, популярната октомврийска чартърна програма е изпълнена от български превозвачи. Над 4 200 туристи са се възползвали от късното лято в гръцки и турски морски курорти.

По отношение на каргото обаче се отчита намаление с 12%, което от летището обясняват с необичайно високата активност през октомври 2014 година. Намалението е при превозите с карго самолети, докато пратките по редовни линии остават без промяна. През октомври тази година са обработени общо 1 609 т товарни и пощенски пратки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:13 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още