IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 6 ноември

07:18 | 06.11.15 г.
Преглед на печата за 6 ноември

Министерството на спорта ще предостави 68 дка на Димитър Бербатов за нова спортна база
в. Капитал Daily

Футболистът Димитър Бербатов ще получи за ползване парцел с размер 68 декара в местността "Къро" на Четвърти километър в София, за да направи там базата на бъдещата си школа за млади таланти. Това съобщи спортният министър Красен Кралев след заседанието на Министерския съвет вчера. Кралев заяви, че все още не е напълно изяснена процедурата, по която земята ще бъде дадена за ползване. Въпросният парцел в столицата беше прехвърлен от Министерството на отбраната на Министерството на младежта и спорта преди няколко седмици с решение на правителството.

Орязаната полицейска реформа е на кантар в парламента
в. Сега

ГЕРБ, РБ и БДЦ са готови да подкрепят орязването на полицейските привилегии, но само в смекчения им вариант, анонсиран в сряда от премиера Бойко Борисов, показа проверка на "Сега". ДПС, БСП и АБВ обявиха, че са за запазване на социалните придобивки на полицаите и не одобряват дори смекчения вариант на реформата. От НФСБ заявиха, че щели да коментират едва когато видят предложенията на Борисов черно на бяло, но са против тези на Горанов. "Атака" отказа да съобщи позицията си. Това означава, че реформата, дори орязана, е на кантар в парламента.

НАП няма да може да вика данъкоплатци на разпит
в. Сега

НАП няма да може да привиква граждани и собственици на фирми за "устни пояснения" на място. Данъчните настояваха да получат това особено правомощие, но вчера парламентарната бюджетна комисия гласува против. Това се случи при обсъждането на промените в Данъчноосигурителния процесуален кодекс на второ четене.

Предложението за разширяване на правомощията на данъчните при ревизии предизвика остри критики и от бизнеса, и от счетоводителите. Експертите се възмутиха, че това правомощие може да прерасне в данъчен произвол. И в момента има достатъчно начини за събиране на информация, включително и изискване на писмени пояснения, коментираха вчера и представители на бизнеса. Въпреки многото критики от НАП до последно настояваха текстовете да бъдат приети. От обясненията на данъчните стана ясно, че е имало нарочна среща между финансовото министерство и КРИБ, на която е измислен вариант прилагането на разпоредбата да бъде уточнено с указания на министъра. Такива бяха представени, но депутати се възпротивиха, че КРИБ няма законодателна инициатива. Депутатът от ДПС Йордан Цонев предложи искането на устни пояснения да бъде възможно само при съмнения за сериозни нарушения като точене на ДДС, но готовност за такива редакции нямаше.

Варим домашна ракия от 1 юли до 31 декември
в. Стандарт

Домашна ракия на селски казан ще може да се вари в периода от 1 юли до 31 декември всяка година. Това решиха депутатите от бюджетната комисия към парламента, като приеха на второ четене промени в Закона за акцизите и данъчните складове. Предложението е на Емил Димитров от Патриотичния фронт и група народни представители. Ако някой пожелае да вари ракия през друго време от годината, ще трябва да уведоми "Агенция Митници", преди да започне. Целта на промените е да се ограничи сивата икономика и незаконното варене на големи количества ракия, които след това се продават, без да се плащат никакви данъци.

Банковият сектор у нас се подобрява
в. Новинар

Условията, в които се развива банковия сектор у нас все още остават предизвикателни, но постепенно се подобряват, заяви по време на мащабен бизнес форум в София Константинос Кипреос, вицепрезидент и Senior Credit Officer на Moody's.

Той отбеляза, че безработицата в страната ни е висока, но намалява и има подобрение на пазара на труда. "Цените на недвижимите имоти в България вече не са в състояние на свободно падане, което говори и за изветсна стабилност за банковия сектор", зави експертът по време на събитието, организирано от ICAP.

В страната ни в момента има 110 процента корпоративна задлъжнялост - ниво, което не е много по-високо от това на някои развити европейски страни, но все пак е високо, сподели още Кипреос.

"8 от 10-е големи банки в страната ви са чуждестранни и вероятно ще има европейски банки, които ще искат да продадат филиалите си у вас", прогнозира още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:21 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още