IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НС отхвърли ветото върху текстове от Закона за военното разузнаване

Отхвърлиха го 159 депутати от всички партии без Реформаторския блок

12:36 | 05.11.15 г.
НС отхвърли ветото върху текстове от Закона за военното разузнаване

Парламентът, доминиран от ГЕРБ, категорично отхвърли ветото на президента върху Закона за военното разузнаване.

159 депутати от всички партии без Реформаторския блок гласуваха "за" закона в сегашния му вид и против искането на Плевнелиев за промяна. 15 бяха против, а двама се въздържаха.

Президентът искаше отмяна на поправката, с която парламентът реши, че шефът на военното разузнаване може да е единствено военнослужещ на действителна военна служба.

Изменението бе прието преди около месец и пряко удари досегашния шеф на службата Йордан Бакалов, който не е военен.

Заради промяната, Бакалов, който дълги години бе депутат от СДС, подаде оставка, но министърът на отбраната Николай Ненчев не я прие.

Премиерът Бойко Борисов пък поиска президентско вето върху промените в закона, които "свалят" Бакалов от поста. Не след дълго и държавният глава върна изменението и поиска да се върне старото положение.

Преди гласуването бившият военен министър, а сега депутат от БСП Ангел Найденов, обяви ветото за безсмислено и обвини президента в пристрастие.

Реформаторът Атанас Атанасов пък го обвини, че персонифицира въпроса, а право да казват кой да е шеф на военното разузнаване е от компетенцията на други институции. Той беше категоричен, че Реформаторите не са предлагали Бакалов за военното разузнаване и не извиват ръцете с ветото.

Ген. Михо Михов също застъпи позицията, че не цивилен, а военен трябва да е начало на службата.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още