IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 24 октомври

08:36 | 24.10.15 г.
 Преглед на печата за 24 октомври

Исландия осъди 26-има банкери за финансовата криза
в. Сега

Върховният съд на Исландия и Районният съд в Рейкявик осъдиха трима топмениджъри на исландската Ландсбанкин, както и двама шефове и един от водещите инвеститори в "Кауптинг" за финансови престъпления в навечерието на финансовия крах на страната през 2008 г. С тези решения броят на банкерите и финансистите, осъдени за престъпления, довели до финансовата криза, достигна 26 души с наказания от общо 74 г. затвор, съобщи сп. "Исландия", цитирано от световни медии. Според наказателния кодекс в северноевропейската страна максималната присъда за финансови престъпления е 6 г. затвор, като при рецидив или ако финансовите измами се извършват като основна дейност може да се наложи и по-дълготрайно наказание.

Двойно облягане
в. Капитал

Еврокомисарят Пиер Московиси го нарече двойно не-облагане. На корпоративен език се казва данъчно планиране. Брюксел се зарече да го промени. На 21 октомври еврокомисията определи, че Fiat Chrysler Automobiles (FCA) и Starbucks са получавали неправомерна държавна помощ съответно от Люксембург и Нидерландия. Компаниите са ползвали "избирателни данъчни предимства", с което са избегнали облагане върху милиарди евро, и това е изкривило пазарната среда в Европа и представлява незаконна държавна помощ. Сега всяка ще трябва да довнесе 20 - 30 млн. евро от спестени данъци, а 28-те еврочленки ще осветят "в интерес на своите граждани" данъчните си споразумения с корпорациите. Ако Холандия и Люксембург не пристъпят към събиране на задълженията си до два месеца, ЕК може да започне дело срещу тях в Съда на европейския съюз, който - по съвпадение - също е в Люксембург. На това поне разчита еврокомисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер. На пресконференция в сряда тя изрази надежда, че "това послание ще бъде чуто както от правителствата на страните членки, така и от компаниите. Всички компании - големи или малки, многонационални или не, трябва да плащат своите дължими данъци".

Български фирми пробиват в Куба
в. Стандарт

Български фирми имат шанс да пробият на пазара в Куба. Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) организира от 30 октомври до 7 ноември бизнес делегация в Хавана, Куба. Българските фирми се интересуват от кубинския пазар след неговото отваряне, за да могат да завземат празни ниши. Компаниите ще могат да проведат бизнес срещи и да посетят международния панаир "FIHAV", който се организира от 1983 г. насам и е най-важното търговско изложение в Куба и Карибския басейн. На "FIHAV" се излагат храни, потребителски стоки, текстил, машини и технологии. Миналата година на панаира са участвали над две хиляди предприемача от 60 държави, а изложбената площ е била на 18 500 кв. м, но България не е имала свой щанд. Интересът на световния бизнес към Куба рязко се увеличи от миналия декември насам, когато президентите Барак Обама и Раул Кастро обявиха, че ще възстановят дипломатическите отношения. Успелите предприемачи съветват шефовете на компаниите да бъдат гъвкави и да слушат кубинските власти, тъй като те казват точно какво искат. В Куба няма как да се избяга от държавното централно планиране. Освен това собствеността в Куба се дава под наем от държавата, а не се продава. Най-много може да се направи джойнт венчър 50 на 50% с държавен партньор.

Уроци по бизнес от първи клас

в. Стандарт

Уроци по бизнес ще имат първолаците. В новия предмет "Технология и предприемачество" децата още от първи клас ще изучават какво са лев и стотинка, как мама и тати ги печелят и за какво ги харчат. Досега предприемачество се е учило по избор в отделни школа. Предметът вече ще е задължителен, като в него ще се включва "Труд и технология", който в момента се учи в началния курс, съобщи зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева. По-дълга учебна година ще имат учениците от I до VIII клас. Това предвижда промяна в стандарта за учебния план, по който ще има обществено обсъждане. Годината ще започва на 15 септември, но ще e с 3 седмици по-дълга за първолаците и с две - за учениците до VIII клас. Така последният звънец за най-малките ще е на 15 юни, а за останалите - на 30 юни. Скъсяването на ваканцията ще помогне да не се къса връзката с училището, уточни Кастрева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още