IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 23 октомври

07:43 | 23.10.15 г.
Преглед на печата за 23 октомври

Облигационерите на БДЖ с ултиматум към Бойко Борисов
в. Капитал Daily

Облигационерите по втория по-голям облигационен заем на холдинг "Български държавни железници" стигнаха и до премиера Бойко Борисов в търсенето на решение кога ще получат парите си. Според източници на "Капитал Daily" те са изпратили писмо до премиера, с което търсят личната му намеса за бързото намиране на решение. След години просрочия от почти година въпросните 145 млн. лв. са обявени за незабавно дължими. Но не са платени и сега външните кредитори декларират, че ще започнат процедура срещу България.

Заплаха след бездействие

Конкретният повод за писмото е заявеното пред медиите нежелание от страна на финансовия министър Владислав Горанов да дискутира проблемите на железниците. На 2 октомври Горанов изигра по странен начин депутатите от транспортната комисия в парламента, като отказа да се появи пред тях за обсъждането на стратегията за оздравяване и развитие на "Българските държавни железници", одобрена през април тази години. Тя предвижда две основни неща: пари за инвестиции и пари за разплащане с кредиторите, като в нея се разиграват различни сценарии за необходимите суми. Въпреки че разговорите с Министерството на финансите и в момента продължават, документът все още не е получил официална подкрепа оттам.

"Керос България" разширява производството на плочки
в. Капитал Daily

"Керос България" започва разширяване на производството на плочки в завода си в Русе. Компанията, която е 100% собственост на испанската Keros Ceramica, е подала заявление за издаване на ново комплексно разрешително, което да отрази увеличаването на капацитета, става ясно от съобщение на сайта на общината. Проектът ще се изпълнява поетапно, а крайната цел е удвояване на мощностите. Цялата предвидена инвестиция е 9 млн. евро, като за момента ще бъдат вложени между 4 и 5 млн. евро, уточниха от компанията.

Университетите ще решават как да приемат студенти по право
в. Сега

Университетите сами ще решават с какъв изпит да приемат студентите в юридическите факултети. Това предлагат от правосъдното министерство с промени в наредбата, която регулира обучението. Сега приемът е с изпити по български език и история. Специалност "право" вече да се изучава само редовно, а задочната форма да отпадне, предвижда още наредбата. Въвежда се единен държавен конспект за устните държавни изпити, утвърден от министъра на правосъдието. Промените бяха анонсирани от ръководството на министерството миналата седмица.

Следят под лупа е-магазините
в. Стандарт

Продажбата на храни от разстояние вече ще може да се извършва само от търговци, които имат регистрирани обекти за храни. Това ще бъде разписано в изцяло новия Закон за храните, който се подготвя в момента, и се очаква да е готов в края на годината. С него за пръв път у нас ще се въведе контрол на обекти, които извършват онлайн търговия с хранителни продукти.

"Въвеждането на този контрол е задължително, защото продажбите на храни по интернет заемат все по-голям дял от пазара. Този вид търговия не е регламентирана на ниво ЕС и всяка държава членка следва да въведе национално законодателство", посочи земеделският министър Десислава Танева. По думите й за бизнеса трябва и ще има административни облечения, а на потребителя трябва да се гарантира безопасността на храните в магазинната мрежа и заведенията за обществено хранене. В новия закон ще има и допълнителни изисквания към транспортните средства за хляб, мляко и други хранителни продукти.

Мобилно приложение помага на туристите в Пирин
в. Стандарт

Ново мобилно приложение помага на туристите да се ориентират в Пирин. Продуктът е разработен в рамките на проекта за „Устойчиво управление на Национален парк „Пирин" и резерват „Тисата", осъществен с финансовата подкрепа на ЕС. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите.

Приложението е безплатно и работи без да имате интернет или обхват на телефона, което е важно, защото мобилните апарати нямат покритие навсякъде в планината. Чрез него туристите получават информация къде се намират и какво е разстоянието до най-близките заслони, хижи и природни забележителности. Единственото условие за инсталирането му е да разполагате със смартфон, оборудван с GPS.

Изпращаме максимум 6999 евро до Гърция
в. Новинар

„Български пощи” съобщи на своите клиенти актуалната към момента информация от "МъниГрам" във връзка с паричните преводи за и от Гърция.

При изпращане на паричен превод до Гърция максималната сума е 6999 евро на транзакция.

500 евро е максималната сума, която може да се изпрати от южната ни съседка за чужбина за един календарен месец.

На 22 юли заради кризата в Гърция в клоновете на „Български пощи” временно беше преустановено приемането и изплащането на парични преводи от и за съседната страна по изискване на "МъниГрам". Така до август пари можеха да се пращат по системата “Евроджиро”, чрез която обаче трансферът отнемаше три дни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още