IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amnesty International иска независимо разследване на инцидента край Средец

Организацията иска да се провери дали полицията е упражнила сила пропорционално

11:01 | 17.10.15 г. 3
Amnesty International иска независимо разследване на инцидента край Средец

Международната правозащитна организация Amnesty International поиска независимо и прозрачно разследване на обстоятелствата, довели до смъртта на афганистанския мигрант край Средец, съобщава Bulgaria ON AIR.

Представителят на правозащитната организация Барбaра Черноселкова отбелязва пред БНР, че това е първият случай, при който в европейска държава умира мигрант, прострелян от полицейски куршум.

”Ние призоваваме за пълно и независимо разследване на случая. То трябва да установи дали полицията е упражнила сила пропорционално и дали действията й са били приемливи. Като казвам "пропорционално" имам предвид, дали е отговаряла на опасността и на ситуацията”, коментира тя.

Черноселкова изрази тревогата на организацията, че може би става дума за хора, които търсят подслон и вместо да бъдат защитавани, полицията е взела доста екстремни мерки. “Както казах, трябва да има разследване и да се установи какво точно се е случило при това преминаване на границата”, посочва тя.

По-рано министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова определи действията на полицаите край Средец като „много адекватни“, а смъртта на мигранта - като резултат от „неприятно стечение на обстоятелствата“.

„Мисля, че нашите служители са действали много смело, много рисково, с цел да спасят ситуацията и да задържат тази група. Нека не забравяме и първото нещо, което трябва да помним в тази ситуация, че става въпрос за незаконно преминаване на българската граница. Нашето основно задължение е да пазим българската граница, да не допускаме незаконното преминаване и в този смисъл служителите са си свършили работата”, изтъкна Бъчварова.

Инцидентът край Средец стана през нощта в сряда. Трима гранични полицаи се сблъскват с група от над 50 мигранти от Афганистан, за които се твърди, че са били въоръжени. Те не са се подчинили на разпореждане на граничарите, поради което служителите на реда са стреляли във въздуха. Загиналият е бил уцелен от рикоширал куршум.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:54 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 1
dakl
преди 8 години
Интересно дали някога ще поискат разследване за десетките и стотици убити българи от *** банди у нас!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 1
ABBA
преди 8 години
****** защитници са поръчкови. Както и журналистите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 3
ing5rov
преди 8 години
Amnesty International да иде в Саудитска Арабия или в САЩ по мексиканската граница да си прави колкото си иска прозрачни разследвания...няма да им стигне времето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още