IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата на 16 октомври

07:40 | 16.10.15 г.
Преглед на печата на 16 октомври

Турция реши да строи АЕЦ на 10 км от България
в. Капитал Daily

Ден след посещението на българския премиер Бойко Борисов в Истанбул стана ясно, че Турция е готова с плана за изграждане на АЕЦ на 10 км от границата с България, както и меморандум с китайски фирми и американската Westinghouse. Това е съобщил още в сряда на среща с редактори от турската информационна агенция Anadolu министърът на енергетиката и природните ресурси в служебното правителство Али Ръза Алабоюн.

За момента не е ясно дали българският премиер е повдигнал в сряда пред турския си колега Ахмет Давутоглу въпроса за АЕЦ "Инеада", срещу която нашата страна има принципни възражения.

Въпреки реформата пенсионерите и разходите на НОИ се увеличават
в. Сега

През следващата година и пенсионерите, и разходите за пенсии ще се увеличат. Минималните осигурителни прагове също ще се повишават, но максималният доход и социалните плащания ще останат без промяна. Това предвижда проектът на бюджет на държавното обществено осигуряване за 2016 г., с който "Сега" разполага.

От 1 януари годините и стажът за пенсиониране на хората от масовата трета категория се увеличават с по два месеца. Жените ще се пенсионират на 60 г. и 10 месеца със стаж 35 г. и 2 месеца. За мъжете ще са нужни 63 г. и 10 месеца и стаж 38 г. и 2 месеца. Хората без стаж ще могат да се пенсионират на 65 г. и 10 месеца, ако са се осигурявали поне 15 г. Въвежда се възможността човек, на който не му достигат до 12 месеца възраст, да се пенсионира с по-ниска с 0.4% пенсия. Заради това и заради по-плавното увеличаване на възрастта и стажа броят на пенсионерите ще се увеличи с около 10 000 души до 2 186 200, мотивират се от осигурителния институт. Осигурените също се покачват леко - с около 10 хил. до 2 763 300 души.

В училищата се въвежда нов предмет - гражданско образование
в. Сега

Предметът гражданско образование, за въвеждането на който се говори периодично, изглежда най-после ще влезе в учебните програми. Това вероятно ще стане при изработването на новите стандарти, което стартира на 23 октомври т.г. Това съобщи за "Сега" Юлиан Петров, председател на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".

Петров обясни, че идната седмица профсъюзите са поканени в МОН, за да започнат обсъждането на новите държавни образователни стандарти. Според приетия наскоро нов училищен закон просветното министерство трябва в едномесечен срок от обнародването на закона да изработи 3 нови стандарта - за общообразователната подготовка, за учебния план и за учебниците, учебните помагала и познавателните книжки. От това зависи и изработването на новите учебници, по които трябва да учат децата от 1-ви и от 5-и клас догодина. Останалите 15 стандарта могат да се пускат до септември 2016 г.

Темида към Горанов: Вдигаме си заплатите, съберете ни дълговете
в. Стандарт

Магистратите от ВСС са твърдо решени да отстояват вдигането на заплатите си с 12% пред финансовия министър Владислав Горанов. Съдиите са намерили и откъде да дойдат средствата за индексиране на възнагражденията им. Според тях парите ще са част от вземанията, наложени от съдебната система, които обаче не са събрани от съответните органи - Националната агенция по приходите.

"Размерът на несъбраните от НАП вземания в бюджета на съдебната власт многократно надхвърля сумата, необходима за прилагане на разпоредбата чл. 218 от ЗСВ", се посочва в официално писмо на кадровиците на Темида до министъра на финансите Владислав Горанов.

След десети клас - в колеж
в. Стандарт

Учениците, завършили десети клас, ще имат възможност да продължат направо в колеж, където да получат професия, без да полагат матура. Това ще стане възможно с новите промени в Закона за професионалното образование и обучение, които се разработват в момента. Новината съобщи образователният министър проф. Тодор Танев по време на форума "Да! На българската икономика", организиран от "Стандарт" в Габрово. На срещата с индустриалците от региона, машиностроителната камара, представители на Министерството на икономиката, местната власт и на австрийското посолство министърът очерта основните посоки, в които професионалната подготовка ще се развива. Дискусията бе проведена с подкрепата на Общинска банка.

Липсата на квалифицирани кадри се очерта като един от трите най-болезнени за бизнеса проблеми още със старта на кампанията "Да! На българската икономика", откри дискусията главният редактор на в. "Стандарт" Славка Бозукова. И обясни, че вестникът е избрал Габрово за провеждането на специализирания форум, защото в града образование, наука, иновации и индустрия винаги са вървели ръка за ръка.

Пациентите скочиха срещу идея на БЛС
в. Новинар

Лансираната от Българския лекарски съюз (БЛС) идея за криминализиране на скриването на заболяване при постъпване при болница изправи на нокти цялата пациентска общност. Това заяви на извънреден брифинг председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев. По думите му подобни изказвания нямат нищо общо с позицията на Световната здравна организация (СЗО) и с европейското законодателство против дискриминацията.

Нещо повече - по време на изготвянето на новата програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН работната група е приела единодушно декларация против криминализирането и налагането на стигма, както и против това да се вменява вина на българските пациенти.

Привличаме туристи от цял свят със Софийската опера
в. Новинар

Привличаме туристи от цял свят със Софийската опера. На 25 ноември за втора поредна година ще се проведе туристическо изложение, на което ще дефилират над 80 изложители от 10 държави, които ще представят най-добрите си туристически продукти.

Сред тях ще са Мароко, Индия, Обединените арабски емирства, България и др. Това каза председателят на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) Байко Байков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:19 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още