IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалната икономика продължава да се диктува от САЩ и Европа

Конкуренцията за привличаване на капитали в момента е огромна, коментира директорът на U.S. Trust към Bank of America

16:43 | 12.10.15 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Светлият лъч за тази година в световната икономика е трансатлантическата икономика – САЩ и Европа, която все още е от значение, коментира Джоузеф Куинлан, директор и старши пазарен стратег в U.S. Trust към Bank of America, по време на дискусионната кръгла маса „Регионални предизвикателства в светлината на геостратегическите процеси“, организирана от Американската търговска камара в България.

„Изпитвам сериозни опасения за световната икономика, за положението в Китай, в части от Близкия изток, в Русия“, заяви той. „Развиващите пазари не са в криза, но има много напрежение там“.

Според него инвеститорите и търговците на Wall Street са твърде фокусирани върху Азия, върху БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка), когато реалността е, че „глобалната икономика продължава да се диктува от САЩ и Европа“.

Окуражаващо е да видим, че нещата в еврозоната се подобряват, коментира Куинлан. „По-ниските цени на петрола, по-слабата валута, програмата за количествено облекчаване водят към възстановяване на икономиката в Европа“, допълни той.

„Капиталът се насочва към места, където получава добро отношение“, заяви Куинлан. „В момента има изключителна конкуренция в света, която засяга не само България, но и Северна и  Южна Африка, Латинска Америка“.

Всички търсят капитал, но ключовият момент тук е да се разбере как американските компании избират къде да инвестират, коментира стратегът. Напоследък все повече инвестиции остават в рамките на САЩ, което означава, че България се конкурира не само с други страни, но и с вътрешни региони и щати в САЩ.

90% от американските потоци на преки чуждестранни инвестиции в ЕС през 2014 г. са разпределени само между четири държави: Обединеното кралство, Ирландия, Холандия и Швейцария, коментира Куинлан, допълвайки, че трудностите за България на регионално ниво идват именно от борбата с конкуренцията от тези държави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
През 2013год. съвкупният БВП на страните от Г-7 е 32 трлн. долара, докато този на седемте водещи развиващи се държави Китай, Индия, Русия, Бразилия, Индонезия, Мексико и Южна Корея.достигна 35 трлн. долара. Все повече финансиви институции приемат с ужас тезата на Йон Хелевиг, от финландската консултантска компания Awara Group,който показа машинациите за скриване на реалното състояние на брутния вътрешен продукт (БВП) и истинското съотношение на силите - http://yphalachev.blogspot.com.es/2015/05/blog-post_10.htmlПроф.Джефри Сакс съветник на Бан Ки Мун (шефа на ООН) го казва добре - ''Днешният модел на растеж е по инерция и краткотрайният просперитет е купен с цената на огромни кризи в бъдеще. Той може да продължи още, но всичко ще завърши със сълзи и ,че трябва дълбока реформа на световната финансова система (коментар 2) - http://darikfinance.bg/***/111777#commentsСтава въпрос за системна криза
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още