IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Асоциация видя опасност за потребителите от скока на акциза върху горивата за отопление

Нарушават се и европейски директиви, твърди Асоциацията на производителите, разпространителите и потребителите на бутилиран пропан-бутан

15:30 | 07.10.15 г.
Асоциация видя опасност за потребителите от скока на акциза върху горивата за отопление

Приетият на първо четене Закон за изменение и допълнение на Закона за акцизните и данъчните складове, който предлага изравняване на акцизните ставки за бутилирания пропан-бутан за битови нужди и отопление с тези на използвания при горива за автомобили, би заплашил сигурността на потребителите и би нарушил директиви на Европейския съюз.

Това становище изразиха на пресконференция в БТА от Асоциацията на производителите, разпространителите и потребителите на бутилиран пропан-бутан.

„Промените, свързани с изравняването на акциза, са продиктувани от опасността от злоупотреби и невъзможността да се установи контрол върху тях“, смята Адриан Илиев, юрист на асоциацията. Според членовете на асоциацията тези частични злоупотреби не трябва да се елиминират с премахване на преференциите за "едно екологично и насърчавано от ЕС гориво, а със затягане на контрола".

Възприетата в проектозакона идея не е добра, заяви Адриан Илиев. „Бутилираният пропан-бутан за битови нужди е под особен режим в ЕС, поради неговата екологична съобразност и необходимостта енергийният пазар да бъде диверсифициран“, мотивира се той. Този газ има до 50 на сто по-ниски емисии от твърдите горива и до 25 на сто по-ниски - от останалите течни горива. Използването му за битови нужди съответно намалява сериозно екологичните проблеми, продължи той. И цитира директиви на ЕС, според които се изисква създаването на данъчни складове и установяване на данъчни ставки за различните горива в зависимост от вредата, която нанасят, както и от ползите.

"Ние твърдим, че този газ е екологично чист, щадящ и полезен за обществото", посочи още Адриан Илиев. Една от мерките да се насърчи използването му е именно намаляването на данъчните ставки. По тази причина България, след още 21 страни членки на ЕС, от 2008 г. извърши сериозни промени в енергийната си система, като установи нулеви ставки за газ пропан-бутан, използван за битови нужди, припомни юристът.

Асоциацията на производителите, разпространителите и потребителите на бутилиран пропан-бутан предупреждава още, че така предложеният законопроект създава опасност за сигурността на потребителите. Причината е, че бутилираният пропан-бутан има технологични особености, които ако не бъдат спазени, има опасност това да доведе до сериозни инциденти - "една бутилка гърми като бомба и убива хора", коментира Илиев.

Във връзка с изграждането на данъчните складове, които прекратиха злоупотребите, бяха въведени и технологични изисквания за обезпечаване на безопасността на потребителите. В резултат на това са изградени 20 такива обекта в страната, инвестирани са около 50 млн. лева за необходимата база и подготвяне на съответните специалисти, обясниха от асоциацията. Ако се премахне забраната за бутилиране на пропан-бутан само в такива специализирани заводи и пунктове, на практика сериозно ще се влоши системата за контрол, предупреждават специалистите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още