IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Болници задържат лични карти на пациенти неправомерно

До края на годината системата за чекиране ще се усъвършенства, заяви зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков

16:42 | 11.09.15 г.
Болници задържат лични карти на пациенти неправомерно

Грубо нарушение на Закона за личните данни е болница да задържа лична карта на пациент по време на престоя му. Това коментира за БНР д-р Бойко Пенков, заместник-министър на здравеопазването. Поводът за коментара е, че в болницата в Ботевград лечебното заведение задържа личната карта на пациента на влизане по време на целия му престой.

Мярката за регистрация при прием в болница с лична карта беше въведена от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) с цел да се спрат злоупотребите при хоспитализация и източване на фонда.

Директорът на болницата каза, че прави това, защото голяма част от пациентите се чекират на влизане в болницата, но на изписване си тръгват и така здравното заведение губи парите за клиничната пътека за съответния пациент.

„Нарушение е пациентите да използват услугите на здравното заведение и да си тръгнат, без да спазят реда, въведен от НЗОК“, мотивира се директорът на лечебното заведение.

За да получи пари от Касата за даден пациент, той трябва да се е чекирал при влизането и при излизането от болницата, потвърди и д-р Пенков. „Условията, които Касата е въвела, са в момента на постъпване на пациента в болницата той да се чекира и на излизане също. Това са условията, които са задължителни по рамково договаряне“, посочи Пенков.

Той поясни, че целта на чекирането е в реално време да бъде установено дали съответното лице е пребивавало в болницата, за да бъде отчетен престоят му, което той удостоверява именно чрез своя личен документ.

„Ако на финала на болничния престой пациентът не се чекира, Касата отхвърля иска за плащане“, потвърди заместник-министърът и допълни, че трябва да се осигури по-добра организация от лечебните заведения това да се случва.

Пенков потвърди, че е имало такива случаи, но системата ще се усъвършенства и облекчи до края на годината. Такова задържане се случва включително и в столични болници.

Санкциите в случаи на задържане на личен документ са в ръцете на Комисията за защита на личните данни, потвърди Надя Цолова, експерт в институцията. Тя напомни, че никой няма право да предоставя и да задържа в залог личен документ на физическо лице, както е посочено изрично в чл. 11 от Закона за българските лични документи.

Цолова поясни, че в случай на подобна ситуация пациентите могат да подадат жалба към Комисията, както и че имат право да потърсят правата си по съдебен ред. Санкциите за нарушения по Закона за защита на личните данни са до 100 000 лева, допълни експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:59 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още