IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Помощните училища стават центрове за специална образователна подкрепа

БСП разкритикува, че насочването на децата с увреждания в общообразователни училища е недомислица

12:53 | 11.09.15 г.
Помощните училища стават центрове за специална образователна подкрепа

Парламентът реши да преобразува помощните училища в центрове за специална образователна подкрепа, след като прие на второ четене текстове от законопроекта за предучилищно и училищно образование. Запазват се специалните училища за деца с увреден слух или нарушено зрение, възпитателните училища интернати и социалнопедагогическите интернати, пердава БТА.

По време на дебатите от БСП изразиха опасения заради закриването на помощните училища и посочиха, че насочването на децата с увреждания в общообразователни училища е недомислица.

Председателят на парламентарната комисия по образованието и науката Милена Дамянова заяви категорично, че помощните училища няма да бъдат закрити, те се преобразуват в центрове за специална образователна подкрепа, в които ще се учат деца, за които оценка е показала, че не могат да се обучават заедно със своите връстници в общообразователна среда. Освен обучение тези центрове ще извършват рехабилитационна и диагностична дейност, ще подпомагат родителите, обясни Дамянова. Тя посочи, че новите текстове са разработени заедно с родители на деца с увреждания и с директори и учители от помощните училища, и предлагат доста по-добра грижа.

Тези центрове за специална образователна подкрепа ще функционират, както функционират сегашните помощни училища, там ще има целодневна организация и грижа за децата, ще има общежития, ще могат освен това да се отглеждат, възпитават и социализират, обясни Милена Дамянова. По думите й разликата е в това, че тези центрове ще издават съответния документ за завършено образование, което в момента помощните училища не правят и има дискриминация.

Дамянова посочи, че децата със специални образователни потребности няма да се обучават заедно със своите връстници, но на празници и други събития ще имат възможност да бъдат заедно, защото така се гради толерантността в обществото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:49 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още