IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фармацевтичните фирми ще връщат пари на НЗОК на тримесечие

Здравната каса публикува споразумението за отстъпки за лекарствата

18:27 | 09.09.15 г.
Фармацевтичните фирми ще връщат пари на НЗОК на тримесечие

Фармацевтичните компании и Здравната каса ще връщат пари за лекарства под формата на отстъпки обратно във фонда споделено. Това предвижда споразумението за отстъпки за лекарствата, изготвено в съответствие с приетите промени в Наредба 10 на Министерството на здравеопазването. Документът е публикуван на сайта на Здравната каса.

Ако общите разходи на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за лекарства с договорени отстъпки надвишат тези за предходната година с повече от предвиденото, то те ще бъдат възстановявани както от фирмите, така и от здравния фонд, пише в документа.

Предвижда се НЗОК да изготвя междинна сметка за разпределението на отстъпките на всяко тримесечие и да я изпраща на подписалите споразумението. От своя страна те имат право да подават възражения срещу тези сметки в 14-дневен срок след получаването им.

Въпреки възраженията обаче фирмите трябва да заплатят дължимото авансово до 15 дни след получаване на известието от НЗОК. Ако при окончателното изчисление се окаже, че за дадени медикаменти е надплатено, сумата може да се приспадне от следващо плащане или да се възстанови от касата в 30-дневен срок от одобряване на окончателната сметка.

Предвиденият механизъм за контрол на разходите за медикаменти цели споделяне на риска и тежестта от преразход между НЗОК и притежателите на разрешенията за употреба, посочва се в мотивите към споразумението. То ще създаде предвидимост на разходите на НЗОК за заплащане на лекарствените продукти, предмет на споразумението, допълват от фонда.

Споразумението предвижда и създаването на Консултативен съвет за ефективна реимбурсация на лекарства (КСЕРЛ), който има за задача да ограничава риска от злоупотреби с разходи на НЗОК. КСЕРЛ ще се състои от двама представители на НЗОК и двама представители на фармацевтичните фирми.

Консултативен съвет ще издава и препоръки във връзка ограничаване на риска от злоупотреби. Ще може и да сезира управителя на НЗОК и компетентните органи извън системата на НЗОК при съмнение за извършени нарушения.

След подписване на споразумението ще се сключват индивидуални договори с притежателите на разрешения за употреба, които са се присъединили към него при параметрите на споразумението. Договорите задължително съдържат разпределяне на общия размер на компенсацията, извършен по преценка на съответния притежател на разрешение за употреба.

НЗОК ще публикува на сайта си актуализиран списък на лекарствените продукти, за които споразумението се прилага, с отбелязване на датата на влизане в сила на всяка промяна до 7 дни от влизане на сила на споразумението.

Споразумението се прилага за тригодишен период, като се предоговаря ежегодно.

Припомняме, че промените в Наредба 10 на здравното ведомство, които регламентират задължителни отстъпки за лекарства, бяха приети с резерви от представителите на фирмите. Генеричните производители приветстваха измененията, като заявиха, че те имат потенциала бързо и ефективно да изпълнят целите на „пакта за стабилност“, без да бъде необходимо извършването на допълнителни промени в законодателството.

От чуждите фармацевтични фирми бяха против някои от промените в наредбата – например това отстъпките да се изчисляват на база прогнозируем ръст на разходите на НЗОК и срещу ретроспективното действие на правилото, тоест връщане на пари още от тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още