IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въвеждат се единни стандарти за туристическите информационни центрове

Всички около 100 информационни туристически центъра в страната ще трябва да се сертифицират по новите правила

17:16 | 09.09.15 г.
Въвеждат се единни стандарти за туристическите информационни центрове

Въвеждат се единни стандарти, на които трябва да отговарят туристическите информационни центрове в цялата страна. Това е записано в проекта на Наредба за единните стандарти и за организацията на дейността на туристическите информационни центрове (ТИЦ) и националната мрежа на туристическите информационни центрове, публикувана на сайта на Министерството на туризма за обществено обсъждане. 

Регламентират се условията, на които трябва да отговарят туристическите информационни центрове и как трябва да функционират те.

Наред с изискванията за наличното оборудване се въвежда изискване работещите в тях да владеят минимум английски език. Предвижда се и създаването на мрежа на туристическите информационни центрове.

След влизане в сила на наредбата всичките около 100 информационни туристически центъра в страната ще трябва да се сертифицират по новите изисквания, за да станат част от националната мрежа.

Всеки ТИЦ, преминал през сертификация, ще бъде означен със знак стилизирано „i“ и надпис „Туристически информационен център“. Това ще е гаранцията за надеждност на предлаганата информация и качествено обслужване. Освен това сертифицираните центрове ще бъдат длъжни да ползват официалното лого на България в документите и информационните си брошури.

До туристическите информационни центрове ще трябва да се стига лесно и да има указателни табели за местоположението му на основните входни точки на населеното място.

Ако в дейността на центъра са открити нарушения на минималните задължителни изисквания по наредбата, ще бъде налагана глоба, съответно имуществена санкция, от 200 до 1000 лв. При повторно нарушение размерът им се увеличава от 1000 до 3000 лв., предвижда наредбата.

По смисъла на тази наредба “туристически информационен център” е място, където се извършва информационно обслужване на туристи, реклама и популяризиране на туризма на съответната територия.

Според Николина Ангелкова, цитирана от БТА, наредбата е важна за дейността на туристическия сектор и общините, защото именно в тези центрове туристът получава директна информация и до голяма степен формира представата на чужденците за нашата страна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още