IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 8 септември

07:24 | 08.09.15 г.
Преглед на печата за 8 септември

"Турски поток" тръгва като газопровод само за Турция

В. Капитал Daily

Изграждането на проекта "Турски поток" ще започне само с една от планираните 4 тръби и тя ще доставя природен газ единствено за турския пазар. Строителството на останалите тръби ще започне, след като се оцени има ли търсене на руския газ в Европа, заяви пред журналисти заместник-ръководителят на "Газпром" Александър Медведев. "Договорихме се с турските партньори, че първо ще се работим по тръба № 1, а след това ще огледаме останалите. Но ако някой си мисли, че Турция се е отказала от втората и третата тръба, това не е вярно. И всичко ще зависи от това колко търсене ще бъде заявено от Европа", цитира думите му "Интерфакс".

Той не посочи срокове за начало на строителството и експлоатацията, както и цената, на която Анкара ще купува газа от "Турски поток". Морската част от проекта ще следва в продължение на 660 км трасето на "Южен поток", а в последните 250 км ще се отклони към европейския турски бряг. Засега тръбата от руския град Анапа до турския Кайъкьой ще се включи само в турската мрежа.

Парите в Сребърния фонд стигнаха 2,5 млрд.

В. Стандарт

Парите за пенсии в Сребърния фонд достигнаха 2,534 млрд. лв. към края на месец август, сочат данните на Министерството на финансите. От началото на годината парите във фонда са нараснали с 89 млн. лв. За период от близо 5 години обаче - от края на 2010 г. до август 2015 г., средствата във фонда са се увеличили с 851 млн. лв. Досега във фонда влизаха парите от приватизация, концесии, както и 25% от излишъка в държавния бюджет, като идеята е след години средствата да се използват за плащане на пенсии. С промените в Кодекса за социално осигуряване обаче парите в Сребърния фонд може да нараснат по-бързо.

Катар иска 100 хил. БГ агнета годишно

В. Стандарт

Катар желае да изкупува минимум по 100 хил. български агнета годишно. Това заяви за "Стандарт" Бойко Синапов, председател на Националната асоциация на животновъдите, след вчерашната среща в Министерството на земеделието на новосъздаденото търговско дружество "Българско агне" с катарската делегация. Засега в "Българско агне" участват 12 родни производители и търговци, но ще може да се включат още животновъди, ако са съгласни с договорените условия, уточни Синапов.

Според него родните животновъдите могат да осигурят без проблем желания от катарска страна брой агнета. Оттук нататък обаче следват договорки за това как точно ще става износът. "За да се направи тази заготовка от 100 хил. агнета, което не е голямо количество, нашите производители трябва да имат гаранция", посочи Синапов. По думите му трябва да има договорни отношения между България и Катар, които да се обезпечат с финансово перо. Цените, на които катарците ще изкупуват родните ни агнета, ще се договарят на следващи срещи. "На тази среща ги уведомихме за настоящите цени от 2,5-3 евро за кг и не им се сториха стресиращи. Надяваме се да намерим общ език, но всичко е въпрос на гаранции и от двете страни", посочи Синапов.

Инспекторите на МОН хванали едва 505 фиктивни ученици

В. Сега

Инспекторите на просветното министерство са хванали през цялата отминала учебна година малко над 500 фиктивни ученици, които не посещават училище, но се водят записани на хартия и за тях се превеждат пари. Това показват резултатите от нарочните проверки на ведомството за учебната 2014/2015 г., обяви зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева. По думите й най-много мъртви души има в неприсъствена форма на обучение.

Миналата седмица просветният министър Тодор Танев обяви, че от хванати фиктивни ученици има 20 млн. лв. резерв в МОН. Простата сметка от 500 фиктивни ученици, които биха получили по около 1400 лв. от държавата, обаче показва, че "спестените" пари биха били само 700 000 лв. Източници на "Сега" потвърдиха, че подобен резерв във ведомството няма.

Полицията пак окупира Гърмен заради бутане на 4 къщи

В. Сега

Още четири от незаконните къщи в ромската махала "Кремиковци" на село Гърмен бяха разрушени в понеделник. По план трябваше да бъдат премахнати още две, но в крайна сметка рушенето им бе отложено за днес, тъй като става дума за двуетажна и триетажна масивна постройка. И тази акция по разрушаването не мина без екшън. Ромската махала отново бе окупирана от полиция и жандармерия, имаше линейка, както и социални работници. В един момент напрежението ескалира и жителите на "Кремиковци" се нахвърлиха върху кмета на Гърмен Минка Капитанова. Кметицата, на която миналата седмица МВР отказа лична охрана, бе изведена от полицията. В махалата бе и зам. областният управител на Благоевград Асим Адемов.

ЮНЕСКО потвърди: Без нови ски зони в Пирин

В. Сега

Делегация от експерти на две министерства - на спорта и на туризма, е била в централата на ЮНЕСКО в Париж, за да постави въпроса за промяна в границите на национален парк "Пирин". Целта е да се разшири ски зоната в Банско, като българските представители дори са предложили новите туристически зони да се изключат от защитения обект за сметка на други в националния парк. Организацията има отношение към темата, тъй като Пирин е в списъка със световното природно наследство.

Срещата с шефа на Центъра за световно наследство Кишоре Рао е била на 15 юли. Кишоре Рао обаче категорично е припомнил решенията на Комитета за световно наследство, които изискват от българската страна "да не развива ски спорт в границите на обекта на световно наследство". Той е припомнил и че нашата страна тогава се е съгласила на подобен компромисен вариант, а сега се искало точно обратното. Според позицията на комитета от 2012 г., ако България наруши тези ангажименти, парк "Пирин" ще влезе в списъка на обектите в опасност.

Нуждаещите се от помощ за отопление намаляват

В. Новинар

Нуждаещите се от помощ за отопление са намалели в сравнение с миналата година. Това поне показва справка в сайта на Агенцията по социално подпомагане. В първите два месеца на кампанията, която стартира през юли, са постъпили 183 102 заявления. Те са с 6779 по-малко от миналата година, когато са подадени 189 881 заявления. Отказаните молби тази година са общо 12 987. "Няма промяна и в условията, на които трябва да отговарят гражданите, за да кандидатстват пред дирекциите за социално подпомагане", коментира за Дарик директорът на Регионалната дирекция в Кюстендил Светослава Макенджиева.

София се пази от бежанците и с видеокамери

В. Новинар

София се пази от бежанците не само със силата на охранителните органи, но и с видеокамери. Това заяви кметът Йорданка Фандъкова. „Виждаме какви сериозни проблеми имат нашите съседи и големите европейски страни заради бежанците. Знаете, че преди две години, когато започна сериозната бежанска вълна към София, бяха разкрити три центъра за настаняване“, заяви Фандъкова.

По думите на кмета ключово е решаването на въпроса със сигурността, защото има условия за създаване на популистки движения. „Всички трябва да са наясно, че трябва да се спазват демократични и хуманни принципи и да не се подлагат на риск хората, които живеят в градовете“,заяви Фандъкова. Според нея част от контрола е и поставянето на видеонаблюдение и осветление в районите в София, за които се знае, че се концентрират повече нелегални имигранти. Това е направено и с реконструкцията на Женския пазар, както и района на Централната минерална баня и джамията.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:45 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още