IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пл. Орешарски: И аз бях изненадан от номинацията на Пеевски за шеф на ДАНС

Като общество се отървахме само с миролюбиви улични протести, смята бившият премиер

18:58 | 06.09.15 г. 4
Пл. Орешарски: И аз бях изненадан от номинацията на Пеевски за шеф на ДАНС

Решението за назначаването на Делян Пеевски за ръководител на ДАНС е на политическите сили, които подкрепяха кабинета „Орешарски”. „При мен идеята дойде от двамата лидери на партиите – Сергей Станишев и Лютви Местан”, каза пред „Нова телевизия” бившият премиер Пламен Орешарски.

За него номинацията на Пеевски също е била изненада и е смятал, че това решение не е най-доброто от публична гледна точка и ще раздвижи обществото. Според него в първите дни е имало спонтанни протести, а после те са били стимулирани и „това е публична тайна”.

Бившият премиер каза, че не е имал свое предложение за ръководител на ДАНС. Решенията понякога се взимат в политически формат, механизмът беше друг, каза още той.

Орешарски не съжалява за своя мандат, защото, макар и кратък, той е спомогнал за по-стабилната ситуация сега.

По време на неговото управление се стигнало само до миролюбиви протести по улиците, каза Орешарски. „Отървахме се като общество само с това”, обясни той, но допълни, че се е притеснявал, че е можело да се стигне до по-сериозен конфликт.

Орешарски беше категоричен, че е поел управлението „без никакъв политически бекграунд” и приел да ръководи кабинета, а не двете партии, които са го подкрепяли. Според него падането на правителството му се дължи именно на липсата на стабилност в парламента, защото двете партии – БСП и ДПС , които са го подкрепяли, не са имали пълно мнозинство, а точно 120 депутати.

Най-голямата партия тогава – ГЕРБ, дори е отказала да участва в работата на парламента, припомни Орешарски.

Той коментира, че не очаква сега ситуация като с КТБ по време на неговото управление, макар че има банки „ с недобър кредитен портфейл”.

Пламен Орешарски беше категоричен, че е излязъл от политиката още през 2003 година и не смята да се връща. Оттогава е заемал различни, високи постове, но само в качеството му на експерт. В момента бившият министър – председател отново преподава „Финанси” в УНСС. Той обясни и че няма да се кандидатира за президент при следващите избори. 

Той сподели още, че е напуснал поста си през миналата година „по малко разочарован, неразбран и употребен” и допълни, че е бил употребен от обстоятелствата. Той е поел управлението на страната в момент на протести и нестабилност, което не е "спокойствието, за което мечтае всеки премиер".

Бившият премиер направи критика на сегашното правителство заради липсата на реформи и допълни, че единствената промяна в здравния сектор е обединението на болници.

Орешарски смята, че правителството няма „концептуална готовност” за реформи, макар и с огромна парламентарна подкрепа. Ситуацията при неговото управление е била точно обратната – готовност за промени, но липса на подкрепа в Народнито събрание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 3
bgMan
преди 8 години
Най-сетне Орешарски си призна и заради това заслужава поне някакво уважение.Свестен човек, жалко само че ситуацията го принуди да слугува на ДПС в престъпленията им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 41 rate down comment 0
melon
преди 8 години
Пожелавам си в България да стане като в Румъния!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още