IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 4 септември

07:41 | 04.09.15 г.
Преглед на печата за 4 септември

Кампанията срещу контрабандата се плаща само от "Булгартабак"
в. Капитал Daily

За втори път тече мащабна рекламна кампания срещу контрабандата на цигари. Официално зад нея застават "Булгартабак", две държавни институции - Министерството на финансите и Агенция "Митници", и две асоциации на производителите на тютюн. Разходът се плаща само от цигарения холдинг. И то щедро, ако се съди по първото издание от началото на годината цената на рекламите е била около 1 млн. лв. за два месеца.

Сегашната кампания тече вече две седмици. Различното сега е, че периодът съвпада с предизборна обстановка и се изливат солидни средства към медии. И второ, от миналата седмица вече официално пряко участие в "Булгартабак" има депутатът от ДПС Делян Пеевски. За институциите явно това не променя нищо и съвместният брандинг си остава. Остава си и старият проблем, че под оправданието кампания срещу контрабандата холдингът се рекламира, а това е забранено.

Забраната за електронна "Гражданска отговорност" стигна до депутатите
в. Капитал Daily

Изричната забрана за онлайн сключване на автомобилната застраховка "Гражданска отговорност" е запазена и в последния проект за нов Кодекс за застраховането. Той е внесен от Министерския съвет в парламента, след като преди няколко месеца беше подготвен от експерти на Комисията за финансов надзор (КФН).

Във времето за обществено обсъждане против забраната се изказаха много застрахователни компании, като те изпратиха и становища с предложения за промени. От текстовете на проекта се вижда, че мнението им не е било взето под внимание.

Българчетата са пети в Европа по затлъстяване
в. Сега

България е на пето място от 32 страни в Европа по детско затлъстяване. Това сочат данни, изнесени на Европейски конгрес по затлъстяване, проведен в Прага през май тази година, съобщи доц. Светослав Ханджиев, член на ръководството на Европейската академия на науките по храненето.

Делът на затлъстелите деца е най-висок в Ирландия - 23.1% от децата на възраст 6-18 години. Следват Албания с 22% и Грузия с 20%. В България децата със затлъстяване са 19.8%, съобщава Дарик радио.

Министерството на икономиката прави нов анализ защо бягат инвеститорите
в. Сега

Министърът на икономиката Божидар Лукарски демонстрира вчера смайваща липса на осведоменост, свързана с бизнеса у нас. "Министерството на икономиката и Министерството на финансите са разработили обхватен анализ на проблемите, възпрепятстващи разрастването на инвестициите", обяви на бизнес форум в Пловдив той. Министърът разясни, че вече е утвърден списък с основните проблемни области. Нещо повече - по проблемите на фирмите работели "множество работни групи на високо ниво", които до началото на 2016 г. щели да представят и конкретни мерки за намаляване на бремето на фирмите.

"Поставяйки акцент върху нуждите на инвеститорите, правителството цели да подкрепя създаването и развитието на високопроизводителни, устойчиви и конкурентоспособни предприятия, които имат потенциал за развитието на експорта и за генерирането на заетост", каза Лукарски.

Бавят камионите до 6 часа на границите
в. Стандарт

Затягането на граничния контрол в страните от ЕС заради пътуващите нелегално бежанци се превръща в проблем за българските превозвачи. Всички пътувания през Австрия например са се удължили с минимум 3 и максимум 6 часа, разказаха превозвачи за в. "Стандарт". Драконовските мерки за контрол на австрийската граница бяха наложени след зачестилите случаи на нелегален трафик на бежанци. Само преди дни австрийската полиция задържа румънски камион, превозващ 24-ма бежанци от Афганистан. Това са били младежи на възраст 16-17 години.

По думите на Миролюб Столарски, председател на БАСАТ (Българска асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт), и Красимир Лалов, председател на Националното сдружение на българските превозвачи, най-затруднено е преминаването на българските камиони през Унгария, Австрия, Германия и Ламанша.

60 германски компании с интерес към България
в. Стандарт

Интерес за инвестиции у нас са заявили над 60 германски компании. Това е сериозна промяна на фона на единичните бройки от предходни години, каза министърът на икономиката Божидар Лукарски.

Той участва на официална церемония за откриването на 54-ия хипермаркет на групата Кауфланд в България, който е и 10-и юбилеен в София.

Разхождаме се по стъпките на император Константин по Коледа
в. Новинар

По Коледа столичани и гостите на града ще могат да се разхождат по оригиналната 1500-годишна настилка на двете централни улици на антична Сердика, по които в началото на 4-ти век се е разхождал и римският император Константин. Това ще стане, след като в началото на декември приключи изпълнението на мащабния проект на Министерството на културата и Столичната община за изграждането на античния културно-комуникационен комплекс „Сердика” на Ларгото в София. Той се финансира по ОП „Регионално развитие” и е на стойност 15,5 млн. лв.

Комплексът ще се състои от две части. Вътрешната е разположена под бул. „Мария Луиза” срещу ЦУМ, а откритата се намира между входа на метростанция „Сердика 2” и джамията „Баня Баши”. Руините под булеварда ще бъдат заградени със специална стъклена стена откъм ЦУМ, разказа за „Новинар” ръководителят на проекта археологът Марио Иванов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:46 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още