Индексът на тържищните цени (ИТЦ), отразяващ цените на хранителните стоки на едро, отбеляза ръст от 1,46% през тази седмица, достигайки 1,318 пункта, съобщават от Държавната комисията по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).
За месец ИТЦ нарасна с 6,6%.
През седмицата градинските краставици поскъпнаха с 22,2% до 1,10 лева за килограм. Оранжерийните пък са с 9,8% по-скъпи, като цената им е 2,12 лева за килограм.
Поскъпването на оранжерийните домати е с 6,2% до 0,86 лева за килограм. Доматите, гледани на открито поевтиняват с 9,7%, като се продават на едро за 0,65 лева за килограм.
С 13,2 на сто спада цената червените чушки, достигайки 1,45 лева за килограм, докато тази на зелените чушки - с 12,4%, която вече е 0,86 лева за килограм.
Със стотинка до 0,49 лева за килограм спада цената на картофите, а тази на зелето се повишава с 13,3% до 0,34 лева за килограм. Морковите също поевтиняват - с 6,5% до 0,72 лева за килограм.
Ябълките се търгуват по 1,09 лева за килограм, а гроздето - за 1,62 лева за килограм. То поевтинява с 5,3 на сто. Прасковите се продават на едро по 1,03 лева за килограм, дините - за 0,39 лева за килограм, а пъпешите - по 0,97 лева за килограм.
Поскъпване има на каймата - с три стотинки, като тя вече струва 4,68 лева за килограм. Пилешкото отбелязва поскъпване с 1% до 3,93 лева за килограм.
Има покачване с 1 стотинка на цената на захарта до 1,25 лева за килограм. Оризът достигна цена от 2,09 за килограм, а бялото брашно тип “500” - 0,83 лева за килограм. 18 стотинки за брой е цената на яйцата.
Кравето сирене се продава по 5,61 лева за килограм, докато кашкавалът тип “Витоша” е с цена 10,16 лева за килограм.
(БТА)