IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дончев: Има нещо нередно на пазара на горива

Никой не води кампания срещу малките и ведомствените бензиностанции, категоричен е вицепремиерът

09:37 | 22.08.15 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Дончев: Има нещо нередно на пазара на горива

Очевидно е, че има нещо нередно на пазара на горива. Ето защо Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) трябва по-бързо да установи защо цените на горивата са високи, въпреки че цените на петрола на международните пазари намаляват. Това коментира в ефира на Нова ТВ вицепремиерът  по еврофондовете и икономическа политика Томислав Дончев.

На базата на детайлен анализ КЗК трябва по-скоро да установи дали нередностите са „заради картел или заради нещо друго“, посочи той и припомни, че през 2011 г. е правена подобна проверка, но въпреки сходствата в цените на горивата, КЗК е установила, че няма картел.

„Не искам да влизам в ролята на гадател. Няма да предполагам, но се надявам на пълен и безпристрастен анализ не само заради кабинета, но и заради цялото общество“, отговори Дончев на въпрос какво очаква да покаже проверката.

„Тук говорим за ощетяване на потребителя. Този, който продава горива, а не е внесъл всичко дължимо в бюджета, ощетява всички потребители на горива. Този, който не е получил качествено гориво, си поврежда автомобила“, категоричен бе депутатът от ГЕРБ.

Томислав Дончев заяви, че проверките по бензиностанциите продължават и смята, че Министерството на икономиката ще съобщи кои и колко са обектите с нарушения.

Той бе категоричен, че никой не води кампания срещу малките и ведомствените бензиностанции.

„Държавата трябва да се увери че има истински функциониращ пазар. Държавата трябва да гарантира, че това, което се дължи на бюджета, е влязло в бюджета. Държавата трябва да си влезе във функциите не само в енергийния сектор, но и в други сектори“, отговори Дончев на нападките, че се толерират големите играчи.

Самият той не се притеснява от евентуален протест срещу цените на горивата в предизборна обстановка.

„Всички имат право да протестират. Така функционира демокрацията. В една страна само управляващите нямат право да протестират“, каза той. „Сега зависи и дали исканията на протестиращите ще могат да бъдат изпълнени или не.“

Дончев очаква да чуе ясните позиции на работодателските организации. „Те са един от големия потърпевш, също както бяха при намеренията за вдигане на цените на електроенергията“, заяви той.

Вицепремиерът коментира и че не забелязва „каквито и да било политически емоции“ в отговор на въпрос за това дали има напрежение между коалиционните партньори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 1
aldy
преди 8 години
Абе Дончев, стига със селските номера. Какво редно има в пазара на горива? Картелът е очевиден, удобен и толериран от властите, да не кажа, че е създаден със съдействието на властите. Прави се всичко възможно свободна конкуренция да няма и остава диктатът на олигополите. Да не говорим за Росенец и вечно губещата рафинерия..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 1
dani de vito
преди 8 години
Цената на суровината е само част от крайната цена на продукта.Би трябвало Нефтохима да излезе с ясен отчет за разходите за труд ,енергия,данъци,такси ,застраховки включени в крайната цена на горивата.По този начин всеки би определил на долар поевтиняване на нефта с колко поевтиняват горивата и да се избегне преяждането от монопола на шеховете на местна почва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 1
driverf1
преди 8 години
.....,а когато петрола пада,видиш ли.....,в нашите складове сме закупили петрол на много високи цени и трябва първо да обработим скъпия петрол,а след това ще намалим цените след купуването на евтиния петрол.....,чакай закъснение от 2 месеца.....,пък и защото това били фючърси и реално се доставял по-късно.....,а когато се качва цената не се купуват фючърси.....и тогава трябва да се изчаква 2 месеца за да се вдигне цената на горивата.....Какво пречи на Лукойл да продаде толкова контракти петрол колкото купува за година напред и с падащата цена да реализира огромни печалби и да продава горивата на супер ниски цени.....,така или иначе той ще е спечелил от контрактите които ще купи.....?Един въпрос с много отговори.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
driverf1
преди 8 години
ААаааааа,тогава ще започнат да се оправдават,че започва зимния сезон.....и се увеличава търсенето.....и цената няма да падне.....В един информационен сайт заявиха,че цените на горивата нямало да паднат защото започвала новата учебна година.....СТРАШНО ОПРАВДАНИЕ.....и ние сме получавали нефт тип Урал с цена 54$ за барел.....,като текущата цена ВИДИШ ЛИ в момента била 55$ за барел тип Брент.....,което абсолютно не отговаря на истината.....А управляващите се сетиха че цената е висока и "Има нещо нередно на пазара на горива" едва когато наближиха избори.....Трябва да се изработи и публикува формула по която всеки българин да може да си изчислява цената каква ще бъде "Утре".....,като в неизвестните се вкарат: текущата цена на 1 барел петрол и текущата цена на 1 долар.....,и да има разлика + - 0.02 лева на литър.....В тези 0.02 лева за литър да се определят конкурентните цени.....Значи когато петрола се покачва,трябва да вдигнем цените веднага.....,защото петрола се покачвал.....,а ко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 2
nix
преди 8 години
В петък нефта в търгуван за октомври удари 39,86 долара за барел - НОВО ДЪНО - Crude Oil - Electronic (NYMEX) Oct 2015 (http://***.marketwatch.com/investing/future/crude%20oil%20-%20electronic). Айде сега да видим ние ще зареждаме ли на цени под 1,80 за литър октомри. Ако не, то следва да протестираме с блокиране на бензиностанции (САМО ОТ ТОВА ГИ БОЛИ И ТО НАЙ-МНОГО). Защо народа спи... та не знаят ливсички, че 50 ст. по-ниско гориво за една година означва 2-3% по-висок икономически ръст на страната, много повече работни места, поевтиняване на стоките и по-висок стандарт на живот. ЗАЩО НЕ СИ ЗАЩИТАВАТЕ ПРАВАТА!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 1
nocalled
преди 8 години
добро утро, чичо дядко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 1
antonio1234
преди 8 години
И децата знаят кое е нередно,що всички се правят на гламави да им *** майката?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 1
ET
преди 8 години
Защо трябваше да се чака в Западна Европа да станат горивата по-евтини от в България, че да се почва кампания. Измамите с горивата са факт от десетилетия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 1
vitos
преди 8 години
Държавата трябва да се увери че има истински функциониращ пазар."А истината, е че държавата е абдикирала от функциите си. Къде най - вече умишлено, къде просто от не компетентност и липса на личен интерес. А иначе гледах целия репортаж и вицепримиера даваше само оправдания за всяка държава по отделно защо горивата са по евтини от тук преди да се обложат. В Полша държавата също продавала горива, Румъния имала находища . Ами продавайте и вие, находища имаме и ние. За какво ви даваме заплатите не знам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
1984
преди 8 години
"В една страна само управляващите нямат право да протестират---------------Дончев,искаш да кажеш ,че премиера няма право да протестира срещу по-високи цени на тока? Риташ си хляба, момче:( Не само срещу тока(независимо,че 2012 подписаха 7та поправка,с която поеха разходите за квоти СО2 на МИ1 , нацвъкаха фотоволтаици)ами и срещу горивата ще протестира човека.Така де,избори идват:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още