IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Армията ще подпомага МВР в охраната на границата

Мярката е заради усложнената обстановка в съседните държави и бежанската вълна

16:31 | 21.08.15 г. 3
Армията ще подпомага МВР в охраната на границата

Във връзка с усложнената обстановка в съседните държави и бежанската вълна Министерството на отбраната ще предложи конкретни мерки, за да може заедно с МВР да подсигури държавната граница, съобщиха от военното министерство.

Сухопътни войски ще актуализират плановете си, за да проведат съвместни мероприятия с Гранична полиция за засилване охраната на границата. Между двете институции текат разговори за изясняване на конкретните задачи, уточняват от ведомството.

Премиерът Бойко Борисов, министрите на финансите и на вътрешните работи, заедно с председателя на Агенцията по бежанците обсъдиха нови мерки срещу бежанския поток, както и възможността да се включи и армията.

Попитан дали по време на срещата с премиера са обсъждали отпускането на допълнителни средства за решаването на проблема, финансовият министър Владислав Горанов отбеляза, че се анализират всички последствия за държавата, допълва БТА.

По думите на вътрешния министър Румяна Бъчварова възможността българската армия да се включи с допълнителна помощ означава съвместни действия за по-добра превенция на българо-гръцката и българо-македонската граница. Темата за отпускането на повече средства не била коментирана, посочи Бъчварова. По думите й нямало увеличен миграционен натиск към момента извън обичайния. Това обаче не изключвало провеждането на превантивни мерки.

Председателят на Агенцията за бежанците Никола Казаков коментира от своя страна, че двойно е нараснала бежанската вълна спрямо същия период на миналата година. Местата за настаняване на бежанци са запълнени до 68 процента от капацитета си.

„Засега у нас няма информация да се подготвя прехвърляне на бежанци от Македония“, посочи Казаков.

Децентрализирана е изцяло процедурата по предоставяне на закрила, през която минават всички новонастанени и затова не се забелязвало засилено присъствие на бежанци в София. Освен това процедурата вече се извършва два пъти по-бързо.

Във всеки дом за настаняване има преводачи и техника.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:59 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 8 години
Чия граница? На новата империя!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
aldy
преди 8 години
Армията можеше да е полезна за много работи, ако беше армия като хората по числен състав и снаряжение. Но нашите пишман властници се страхуват, че заради безбройните золуми и кражби, които правят, може да им се случи случка, затова разчитат основно на гавазите от полицията, а напоследък и на изпитаната преторианска гвардия от комунистическото ни минало УБО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още