IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 20 август

07:40 | 20.08.15 г.
Преглед на печата за 20 август

Поредна необявена смяна в собствеността на "Булгартабак"
в. Капитал Daily

Поредна смяна в собствеността на австрийската фирма BT Invest, която е мажоритарен собственик на "Булгартабак", е настъпила през януари 2015 г., съобщи сайтът bivol.bg. "Капитал" провери в австрийския търговски регистър. Документите показват, че в началото на годината лихтенщайнската офшорна фирма Livero Establishment е продала дела си от 50% от BT Invest на друга лихтенщайнска - Stiga Anstalt.

Всичко това е станало за пореден път тайно, без да бъде искано разрешение нито от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), без да се уведомяват инвеститорите в борсовата компания, още по-малко пък да се отправя оферта към тях през търгово предложение, за което би трябвало да настоява Комисията за финансов надзор. А компанията е третото по големина публично дружество на БФБ с около 280 млн. лв. пазарна капитализация.

"Щрабаг" ще обнови настилките в Борисовата градина срещу 1.12 млн. лв.
в. Капитал Daily

"Щрабаг" ще обнови настилките в Борисовата градина срещу 1.12 млн. лв., а "Калистаров груп" ще изгради водопровод и обществена тоалетна в парка срещу сумата от 135 хил. лв. Това става ясно от класирането на Столичната община по две от позициите на обществената поръчка от третия етап на обновяването на най-големия парк в София.

Засега обаче той няма да се сдобие с предварително планираните нова детска площадка и капково напояване, тъй като тези две позиции от обществената поръчка явно не са били особено атрактивни за бизнеса - за първата оферта е подала само една фирма, която обаче е отстранена, а за втората - нито една.

8 общини изловиха изборни туристи
в. Сега

Подетите от местните власти проверки за нередовни адресни регистрации, които се свързват с изборен туризъм, вече разкриха нарушения в 8 общини. Това показва справка на "Сега" в сайтовете на 22 общини, които попадат в челото на негативната класация с най-много промени в регистрациите. Нарушенията засягат основно липсващи документи, които законът изисква при регистрация, както и надхвърляне на максималния брой лица, които могат да се настанят на един адрес. Даденият един месец за извършване на проверките във всички общини изтича в началото на следващата седмица.

Рискът от пране на пари в България е нисък
в. Сега

Рискът от пране на пари и тероризъм в България е нисък. Страната ни се намира на 6-о място отзад напред сред 152 държави, като водещи са най-високорисковите. По-малка е опасността само във Финландия, Естония, Словения, Литва и Нова Зеландия. В най-малко застрашената десетка намират място още Полша, Швеция, Чили и Малта. Най-голяма опасност от пране на пари и тероризъм е регистрирана в Иран, Афганистан, Таджикистан, Гвинея-Бисау и Мали.

Данните са от годишния Индекс против прането на пари на Базелския институт, който оценява какъв е рискът, а не какво реално се случва. Базелският институт по управлението е неправителствена организация в обществена полза, специализирана в превенцията на корупцията, публичното и корпоративното управление и възстановяването на откраднати авоари.

Разпродажби в туризма
в. Стандарт

Туристическият бизнес търси начини за оцеляване, след като стана ясно, че сезонът ще е един от най-лошите през последните 15 години. За да продължат да съществуват, редица фирми продават активите си. Търсят се варианти. Редица туроператори се разделиха с офисите си и се изнесоха под наем, за да преживеят сезона. Продават се служебни коли и всякакви активи, които да закърпят финансовото положение след огромния отлив на руски туристи през това лято и чувствителния спад на европейските гости. Част от компаниите пък се оглеждат за нови инвеститори, които да изкупят дял във фирмите им и да налеят свежи пари.

В страната почти не остана и хотел, който да не е за продан. Обяви за повечето големи обекти няма да намерите, но голяма част от собствениците се оглеждат за купувачи. Най-скъпият хотел, чиято цена е посочена в сайт за обяви, е 24,3 млн. евро. Сградата, която се предлага за тази сума, е разположена в центъра на София, има площ от 5000 кв. м и 78 апартаменти и стаи.

Съд за секретар, „ужилил“ антитрафик комисията
в. Новинар

Бившият секретар на Комисията за борба с трафика на хора Антоанета Василева отива на съд, след като Софийската градска прокуратура внесе обвинителен акт срещу нея. Тя ще отговаря пред магистратите за това, че е ощетила бюджета с над 200 000 лв., съобщиха от прокуратурата.

Преди две години Василева умишлено не е провела процедура за обществени поръчки, както се изисква по закон. Вместо това е сключила директно договори за изпълнението на услуги за временно настаняване на жертви на трафик на хора във Варна и в Бургас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още