IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Искания за лиценз за производство на ток ще могат да се подават и онлайн

Възможността е предвидена в предложение за нови промени в Закона за енергетиката

11:05 | 19.08.15 г.
Искания за лиценз за производство на ток ще могат да се подават и онлайн

Исканията за издаване на лицензии за дейности по Закона за енергетиката, сред които за производство и пренос на електроенергия или топлинна енергия и пренос на природен газ, ще могат да се подават и по електронен път.

Това е предвидено в предложение за изменение на енергийния закон, публикувано в системата за обществено обсъждане на Министерския съвет. Идеята е свързана с желанието на правителството да въведе административни мерки, облекчаващи бизнеса.

Освен по електронен път заявленията за лицензи ще могат да бъдат изпращани по пощата или внасяни директно в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), която е органът, издаващ разрешителните за дейност по закона.
Комисията няма да може да отказва приемането на искането, при произнасянето си по него трябва да посочи мотивите си за решението.

Енергийното законодателство е едно от най-често променяните от началото на годината. В Закона за енергетиката бяха направени пет важни поправки на текстовете.

С тях бяха създадени новите правила за функциониране на енергийния регулатор, който вече се избира от Народното събрание. Бяха въведени и множество мерки, чиято цел е да намалят дефицита в Националната електрическа компания (НЕК). Една от най-важните е създаването на фонд за спасяване на енергетиката, в който всички производители и вносители на електроенергия внасят 5% от приходите си от продажби.

Допълнително има и няколко изменения в Закона за енергията от възобновяеми енергийни източници.

Промените в енергийното законодателство обаче няма да спрат дотук. През есента трябва да бъдат разгледани още нови текстове, свързани с либерализацията на енергийния пазар, предвидена за края на тази година.

В средата на август Българският енергиен холдинг (БЕХ) подписа договор за сътрудничество със Световната банка за изготвяне на анализ на състоянието на енергетиката. Банката трябва да предложи и модели за либерализацията на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още