Минимум 250 хил. т грозде се очаква да преработят българските винопроизводители през тази година. Това каза в интервю за агенция Фокус Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното.
След 2014 г., която беше най-лошата за винопроизводството от около 30 години с прибрани и преработени 109 хил. т, тази година се очертава да е една от най-хубавите за същия период, допълва Коев.
Той изтъкна, че нямаме лозаро-винарски предприятия, които са фалирали или затвори поради криза и липса на пазари, както и че винопроизводството е един от най-стабилните отрасли в сектор „Земеделие”.
За шеста поредна година се отчита ръст на площите с нови лозя в страната, посочва още Коев. Има увеличение и на броя на винарските предприятия – и на малките изби, и на по-големите фирми.
„Имаме както родни, така и чуждестранни инвестиции. Секторът се развива добре”, обобщи той.