IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЧЕЗ отчете над 3 хил. случая с кражби на ток за полугодието

За периода вече са дотаксувани 14 млн. киловатчаса електроенергия

13:23 | 13.08.15 г. 1
ЧЕЗ отчете над 3 хил. случая с кражби на ток за полугодието

Кражбите на енергийна инфраструктура костват милиони левове на електроразпределителните дружества в България, но освен тях те регистрират и множество опити за незаконно включване в мрежата. Проверките само на ЧЕЗ България за първото полугодие на годината са констатирали 3 264 нарушения.

За периода дружеството е извършило почти 40 хил. проверки за нерегламентирано присъединяване. Констатираните нарушения са основание за дотаксуване на 14,4 млн. киловатчаса електроенергия на стойност 1,2 млн. лева, посочват от ЧЕЗ.

Дотаксуваната електроенергия за последните три години е в размер на 42,5 млн. киловатчаса на обща стойност 10,6 млн. лева. 

Незаконните присъединявания претоварват съоръженията и са причина за прекъсвания на захранването, чести аварии и повреждане на електроуреди. Така не само се понижава сигурността на електрозахранването за редовните платци, но за отстраняването на авариите и щетите се отклоняват средства, които могат да бъдат вложени в развитие и модернизация на мрежата.

От ЧЕЗ допълват, че най-често срещаните нарушения, установени при проверките, са манипулиран електромер и присъединявания преди средствата за търговско измерване.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
Императорът
преди 8 години
След като незаконното присъединяване към електроразпределителната мрежа според НК се наказва с глоби до 20 Б и затвор до 8 години, колко са осъдените досега, при положение, че цели хъхряшки гета (като например това в Дупница) крадат ток ???Защо Чесънчетата, а и другите ЕРП-та не използват немалкото си влияние и юридически потенциал, та не търсят сметка от държавата за пълното бездействие на нейните институции срещу такива посегателства, но начисляват на редовните платци сметката за откраднатият ток? Докога техници от ЕРП-тата, придружени от полицаи само ще откачат незаконните включвания (след което крадците веднага пак се закачат) вместо престъпниците да бъдат моментално арестувани и изправени пред съдът?И докога посегателствата срещу електроразпределителната мрежа ще се третират като "дребни кражби" и ще остават безнаказани, вместо да бъдат разглеждани като диверсия и саботаж и извършителите да получават по десетина години строг тъмничен?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още