IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът насрочи местни избори и референдум на 25 октомври

Допитването ще е за електронно дистанционно гласуване

13:22 | 10.08.15 г. 4
Автор - снимка
Редактор
Президентът насрочи местни избори и референдум на 25 октомври

Със свой указ държавният глава Росен Плевнелиев насрочи избори за общински съветници и за кметове на 25 октомври 2015 година, съобщават от пресцентъра на Президентството.

С друг указ президентът определи 25 октомври 2015 г. за дата за произвеждане на национален референдум с въпрос: „Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите“.

По искане на президента Росен Плевнелиев в края на юли парламентът обсъди предлаганите въпроси за допитването. Изненадващо от него отпаднаха два от трите въпроса, зададени от държавния глава.

Така българите няма да могат да се произнесат дали част от депутатите да се избират мажоритарно и дали да се гласува задължително. Народните представители се съгласиха да свикат допитване, но само по въпроса да се въведе ли електронно дистанционно гласуване.

Междувременно президентът Росен Плевнелиев изпрати позиция по тогавашното гласуване, в която се казва, че решението на Народното събрание не отчита в пълна степен заявената воля на българския народ да определи правилата, по които избира своите представители. „Повече от половин милион български граждани застанаха зад необходимостта от провеждане на референдум по три въпроса от съществено значение не само за изборния процес, а и за демократичното развитие на страната. Конституцията ясно определя ролята и отговорностите на всеки, за да работи пряката демокрация. Крайното решение е на Народното събрание и всяка една от политическите сили, представени в него, носи политическа отговорност за своите действия“, се казва в позицията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:59 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 8 години
ок, приемам критиката, прав си .... малко ме е напекло слънцето ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Да се аутентикираш или автентикираш както искаш, само за протокола. Оторизацията е вече друга работа :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 8 години
поредния провален референдум от бовши комунисти ... тоя път от РБ.от всички въпроси оставиха само противоконституционния ... няма как да се гласува дистанционно и да е едновременно анонимно както е по конституция.Нали все някакси трябва да се логнеш и ауторизираш в тази система. Как ще стане това анонимно ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Подкрепяте ли да може?Ама че формулировка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още