IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С. Малинов: Миграцията ще бъде най-сериозният проблем за ЕС в следващите години

Усилията на България за справяне с бежанската вълна заслужват признание, заяви евродепутатът

10:34 | 09.08.15 г.
С. Малинов: Миграцията ще бъде най-сериозният проблем за ЕС в следващите години

Бежанските вълни ще останат проблем пред Европа през следващите десетилетия. Мигрантите са най-големият проблем пред всички европейци, заяви пред БНР евродепутатът Светослав Малинов (ЕНП).

Той посочи, че Европа е най-доброто място за живеене във всяко отношение и това е постоянният източник на кризата.

„Това е единствената криза, която ще се задълбочава, ако Европа остава силна, единна и поддържа стандарта си на живот. Този въпрос ще остане, докато има ЕС, или докато държавите, откъдето тръгват тези отчаяни хора, не се доближат до нивото на Общността“, прогнозира той. 

Евродепутатът припомни, че новите мерки за сигурност от последните месеци работят и са предотвратени сериозни трагедии.

„Ние, българите, вече разбираме, че това ще бъде основен проблем и пред българската държава и се учим как да интегрираме тези хора или да връщаме опасни лица. Българската позиция е ЕС да осъзнае проблема със сухопътната граница – в случая българо-турската“, допълни той.

Светослав Малинов отчете, че огромният натиск идва от Средиземноморието, но ние се борим за признанието, че България заслужава подкрепа и уважение за това, че се справяме. След критичните месеци през 2013 г. сме решили сериозни проблеми, каза той.

Малинов заяви, че България е привлекателна за част от бежанците. По думите му дори част от тях да ползват страната като трамплин към Европа, друга част от мигрантите ще останат тук.

Евродепутатът смята, че наличието на национален егоизъм в различните европейски страни по отношение на мигрантите се дължи на несигурност.

Напрежението расте, бавно и методично ще трябва да се работи. Този проблем тепърва ще съпътства Европа, подчерта Малинов. Той настоява да се помогне радикално на държавите, откъдето тръгват бежанците. Там ще трябва да се насочат и част от инвестициите. Трагедиите с бежанците са показали, че трябва да се работи на територията на Северна Африка, допълни той.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още