IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КТ "Подкрепа" може да обжалва решението за тока

Най-големият проблем в енергетиката е архитектурата на производството и начинът на подредба на консуматорите, смята Александър Загоров

10:46 | 07.08.15 г.
КТ "Подкрепа" може да обжалва решението за тока

Конфедерацията на труда "Подкрепа" обмисля дали да обжалва решението за нови цени на тока, поправките в Закона за енергетиката и част от новите наредби за работата на сектора. Една от наредбите, която се очаква да намали ефекта от поскъпването на тока за бизнеса, не може да влезе в сила със задна дата, тъй като няма законова база, а се чака и одобрение от Европейската комисия. Това каза пред БНР конфедеративният секретар на синдиката Александър Загоров.

„Някои от нормативните документи предвиждат влизане в сила със задна дата. Законът за нормативните актове предвижда да може това да става, но ако то е записано в друг закон. В такъв закон нито един запис няма, който да разрешава влизане на наредба със задна дата от тези наредби, които сега бяха издавани. Към нас има недомлъвки, към Европейската комисия също има една неизрядност, защото законодателството ни не е докрай изпълнено. Имаме неизрядност от страна на държавните институции в няколко посоки”, коментира Загоров.

Според енергийното министерство обаче липсата на изричен запис в Закона за енергетиката, който да регламентира действие на наредбата със задна дата, не е пропуск. Оттам твърдят, че докато Европейската комисия не одобри текстовете на наредбата, те са все още проект. След евентуалното одобрение ще бъде направена нова промяна в Закона за енергетиката, с която да се регламентира действието на наредбата със задна дата – от 1 август, обясниха за "Хоризонт" от енергийното министерство.

КТ "Подкрепа" обмисля и друга стъпка – да направи оценка на социалното въздействие от решенията в енергетиката, ако друг не го направи. Към момента такава оценка няма, каза още Загоров.

По думите му има „огромна дупка” не само в НЕК, но и във всички енергийни предприятия, а във ВЕИ сектора и в т.нар. „американски централи” „комфортът е привиден”.

Въпреки това изглежда, че „енергетиката ни е още жива”, защото по информация на една от работодателските организации всяка година се крадат между милиард и милиард и половина, посочи той и допълни, че дефицитът в енергетиката не расте с толкова, т.е. енергетиката е още жизнена.

Загоров изтъкна, че синдикатът иска сигурност на енергетиката, но тя да не бъде за сметка на едни производители – традиционните, които обаче се „обезкървяват” с 5% вноска в спасителния фонда за сектора. Това според него може да доведе до влошаване на условията на труд и от КТ „Подкрепа” са против тази неяснота.

Загоров допълни, че може да се посочат много големи проблеми на енергетиката – НЕК, ВЕИ секторът, БЕХ, американските централи, политическите решения в миналото, неизгодните договори и други, но най-големият проблем според него е „архитектурата на производството и начинът на подредба на консуматорите”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:56 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още