IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не е необходим самостоятелен антикорупционен закон на този етап, смята експерт

Съдебната реформа не е непременно само антикорупционни мерки

15:16 | 04.08.15 г.
Не е необходим самостоятелен антикорупционен закон на този етап, смята експерт

На този етап не е необходим самостоятелен антикорупционен закон, а създаването на нова институция за борба с корупцията е поредната бюрокрация. Това каза за БНР Биляна Гяурова, директор на Българския институт за правни инициативи, която коментира предложените промени в антикорупционното законодателство.

„Не мисля, че корупцията може да бъде "лекувана" със създаването на органи като антикорупционно звено на практика. Дори действайки превантивно, те все пак действат постфактум. Корупцията се бори с обучение, възпитание и залагане на редица политически, социални и обществени фактори, които могат да преобърнат натрупвани с години начини на мислене“, каза тя.

Според нея на този етап не е необходим самостоятелен антикорупционен закон, защото има достатъчно други специализирани закони и институции, върху чиято дейност може да се работи с цел подобрение.

„Трябва да се вгледаме в недостатъците на тези органи, които съществуват към момента, но които въпреки тях са натрупали някаква практика, както положителна, така и отрицателна. По-скоро да се опитаме в нещо съществуващо да го оправим, отколкото да създавам нещо ново без никаква гаранция, че то ще бъде достатъчно работещо“, коментира експертът.

Директорът на Българския институт за правни инициативи допълни, че в свой доклад Институтът е посочил голяма част от дефицитите, които притежава антикорупционният проект, и подчерта, че не е станало ясно кой точно е съставителят на проекта и как той изведнъж се е появил в публичното пространство.

„От момента на внасянето на този законопроект в Народното събрание той някак си беше пуснат по "бързата писта" – мина прекалено бързо вътре, в комисията и самото обсъждане не мисля, че беше достатъчно публично. Основни моменти от самия законопроект останаха неясни“, посочи Гяурова.

По думите й поредната антикорупционна стратегия прави анализ на сегашната ситуация, но не и на съществуващите органи. Експертът определи създаването на нова институция като поредната бюрокрация.

При сегашната ситуация незнайно защо антикорупционните мерки бяха обвързани с това, което се случва на полето на съдебната реформа. Това е непонятно, а самото им обвързване дава един лош сигнал, тъй като съдебната реформа не е непременно само антикорупционни мерки, коментира още  Гяурова.

В последния си работен ден преди парламентарната ваканция депутатите не гласуваха т. нар. закон "антикорупция" на вицепремиера Меглена Кунева заради насрочените дебати за демографската ситуация. БСП и ДПС видяха опит за репресия в закона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още