IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаква се незначително поскъпване на продуктите заради цената на тока

Новата цена на тока ще постави най-малките фирми "на колене", смятат от асоциацията на микропредприятията

10:34 | 04.08.15 г. 2
Очаква се незначително поскъпване на продуктите заради цената на тока

Увеличението в цената на продуктите заради поскъпването на тока за индустрията ще се усети, но незначително – в рамките на 1-1,5%. Това каза БНР председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов.

„Прогнозата на бизнеса, че след увеличението на цената на тока ще поскъпнат стоките и услугите, няма да се реализира, каза той.

По думите му няма да се случи нищо необичайно на пазара на храните заради новата цена на тока. Той смята, че ако има някаква промяна в цените на стоките, тя ще е с не повече от 1-1,5%, което потребителят на дребно едва ли ще усети. И мотивира твърдението си с това, че пазарът функционира на базата на свои принципи, които се определят по модела "търсене-предлагане“.

Пазарът на цените на храните има своите нормални цикли, коментира Иванов. И посочи, че винаги по време на есенния период има един лек възходящ тренд, което се случва по климатични причини, свършването на една реколта. „При повишаване на цената на тока в рамките на параметрите, които сега КЕВР е определила, ще се отрази в себестойността на продуктите в рамките на до 5%, което означава стотинка-две на единица продукт. Не би следвало да очакваме вследствие на повишаването на цената на тока някакви промени в цените на стоките. Ако има такова увеличение, то ще се дължи на други фактори, а не на тока“, прогнозира Иванов.

Според него оповестяването на негативните очаквания водят до спекулативно покачване на цените, но това ще има краткосрочен ефект. „Пазарът обаче следва своята логика и отклоненията вследствие на спекулации, които са се забелязвали в минали периоди, са били за твърде кратко време и сега това няма да се отрази съществено на пазара“, смята той.

С увеличението на цената на тока най-малкият бизнес е поставен отново в ъгъла "на колене", заяви председателят на Асоциацията на микропредприятията Петър Стоянов.

Според него верижната реакция от поскъпването на тока ще удари изключително силно малките в икономиката и затова той не се съгласи с позицията, че увеличението на цените на тока за бизнеса няма да се отрази на цените на продуктите.

„Това е една дълга верига, която в един момент ще повиши цените. Изненадвам се от популистките изказвания на висшите държавници, които твърдяха, че всяка една баба в малко населено място трябва да се радва, че 0,11% ѝ се намалява токът, което представлява 0,3 лева, а в същото време ще трябва да си купува хляб по 1,20 лева. За мен това е нереалистично и положението ще бъде тежко", заяви Стоянов.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
redcretin
преди 8 години
Незначително вика, 1-1.5%. Кое е значителното бе кютук, 1000% ли както през '97а?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Nathan
преди 8 години
Това е частично признание на несъстоятелното твърдение, че след въвеждането на такса общество и увеличаването цената на електричеството за бизнеса цената или стойността на крайния продукт няма да се увеличи. Не знам този чиновник на хранилка от българските данъкоплатци по какъв алгоритъм е преценил какво ще бъде възможното увеличение, но твърдението е частично признание, че такова увеличение ще има и че т.нар. ,,социална такса/такса общество" ще бъде заплатена от най- бедната част от обществото ( Бел. В България над половината от обществото), които с намаляващите си доходи ще могат да купуват по- малък брой продукти. Т.нар. Социална такса е евфемизъм на планирания грабеж, тъй като с нея се цели единствено вливане на средства в криминално управляванеата НЕК и разпределянето им по традиционния начин - за корупция и облагодетелстване на свои хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още