IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 3 август

08:03 | 03.08.15 г.
Преглед на печата за 3 август

Българите на безплатен плаж в Румъния

в. Стандарт

От няколко години родният туристически бранш се гордее с привличането на много румънци по Българското Черноморие. Дори тази година след отлива на руснаците родните туроператори и хотелиери се хвалят, че хотелите ни са пълни с гости от Румъния. Оказа се обаче, че немалко българи пък минават оттатък Дуранкулак, за да се насладят на красотите на Северна Добруджа и румънското черноморско крайбрежие. Най-предпочитани са плажовете след Мангалия и при курорта Мамая след Констанца. Освен от първокласни пътища българите се удивляват и от значително по-евтините възможности за почивка. Едно от нещата, което най-вече привлича нашенеца, е фактът, че в Румъния е както в Гърция - плажът не се плаща, тоест не ти искат пари за чадър и шезлонг.

Хамбарите пълни, сделки няма

в. Стандарт

Добра реколта от зърно като качество и количество, силна конкуренция отвън, но по-ниски цени. Зърно има и по хамбарите. Така изглеждат ситуацията в края на жътвената кампания. Производителите обаче не са оптимисти за цените по няколко причини.
Първата е международната пазарна конюнктура. Всички участници и експерти се обединяват около мнението, че международните тенденции неминуемо влияят на пазара у нас. Почти навсякъде по света се очертават добри реколти и това съвсем естествено определя посоката на цените да е надолу. Пряко отношение към нивата им в България оказват държави като Русия и Украйна и т.нар. Черноморски басейн, с чието качество и добиви страната ни се конкурира. Реколтата в Украйна се очаква да достигне 60 млн. тона, а износът да се задържи близо до рекордните 34 млн. тона.

НАП започна пълна данъчна ревизия на "Сега"

в. Сега

Няколко дни след като премиерът Бойко Борисов изригна срещу "Сега", НАП започна пълна данъчна ревизия на фирмата издател на вестника за 5 години назад. Премиерът бе недоволен от статиите на "Сега", информиращи и коментиращи факта, че ГЕРБ и ДПС гласуват заедно и на практика блокират ключови за страната реформи. "В медиите бухалки на газовите посредници, които стотици милиони изгубиха на година вследствие на моите действия, се манипулира общественото мнение", обяви гневно Борисов в парламента. Това е вторият случай, когато НАП реагира след публикации на "Сега". В края на 2008 г. агенцията започна пълна ревизия на "Овергаз Инк." за периода 2003-2007 г.

Една пета от българите живеят в културно гето

в. Сега

25% от хората у нас нямат достъп до основни културни блага като книгата и четенето и изпадат от основните културни практики. Това практически формира културни гета у нас. Делът на четящите в университетски библиотеки е тревожно нисък, но се покачва делът на хората, които ползват книги от местните библиотеки. Това показва социологическо изследване на читателските практики през 2014 г., проведено от "Алфа Рисърч" под ръководството на проф. Александър Кьосев от СУ.
Според проучването едва 3% от хората четат книги в училищните и университетските библиотеки. Прави впечатление, че националната библиотека се ползва от по-висок дял читатели, отколкото съвкупно училищните и университетските библиотеки.

Пътните полицаи отново ще проверяват без камери

в. Сега

Пътните полицаи отново ще могат да спират водачите по своя преценка и да извършват проверки, без да ги заснемат с камера. Това гласи заповед на вътрешния министър Румяна Бъчварова отпреди дни, с която тя е отменила разпореждане на предшественика си Веселин Вучков.

В края на миналата година, след случая с катаджията, заснет да взема подкупи от шофьори посред бял ден в столицата, премиерът Бойко Борисов разпореди проверките да се правят по метода на т.нар. широкообхватен контрол и да се заснемат с камери. Тогавашният МВР шеф Веселин Вучков издаде заповед, забраняваща на служителите на КАТ внезапните проверки на пътя, ако те не се извършват в обхвата на монтирана в служебната им кола камера. До края на миналата година бяха оборудвани общо 20 патрулки, като идеята беше през 2015 г. те да достигнат 200.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:24 | 05.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още