IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови политики за хората с увреждания ще са готови до есента

Ще се търсят възможности хората с увреждания да бъдат пълноценни на пазара на труда, заяви Ивайло Калфин

14:39 | 31.07.15 г.
Нови политики за хората с увреждания ще са готови до есента

До есента трябва да е готов вторият пакет от пенсионната реформа, който да включва рамката за нова политика за хората с увреждания. Това каза вицепремиерът Ивайло Калфин по време на парламентарен контрол в отговор на питане от депутата Георги Кадиев.

По думите му сега държавният ресурс не се разходва добре по отношение на средствата за хората с увреждания. Основната промяна при реформата на системата с ТЕЛК-овете ще е в посока създаването на възможности за хората с увреждания да бъдат пълноценни на пазара на труда.

Вицепремиерът поясни, че става дума за изцяло нов подход, който да отговаря на индивидуалните нужди на хората с увреждания. Предвижда се след първата комисия, която издава медицинската експертиза, втора комисия от лекари и социални работници да преценяват може ли и по какъв начин човек с увреждане да се върне на пазара на труда.

Комисията ще работи по стандарти, които се изготвят на база опита на други страни. Всичко се изработва и с участието на хората с увреждания, но трябва да има организация, която да представлява техните интереси, каза Калфин.

Работи се и по изцяло нов Закон за социалното подпомагане, който ще бъде представен наесен, допълни вицепремиерът.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още