IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК глоби "Етап-Адресс" с общо над 565 хил. лв.

Фирмата е въвела в заблуждение възложители по обществени поръчки

13:19 | 30.07.15 г.
КЗК глоби "Етап-Адресс" с общо над 565 хил. лв.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи имуществена санкция на "Етап - Адресс" АД в размер на 5% от размера на приходите от продажби на дружеството за 2014 година, или 109 480 лв., за неизпълнение на решение от 2012 г., с което Комисията е установила нарушение по Закона за защита на конкуренцията, става ясно от съобщение на регулатора.

Нарушението се изразява в продажби на значителни количества на услугата "отпечатване и доставка на ваучери за храна" за продължителен период от време на цени, по-ниски от разходите за производство и реализация. В хода на проучването е установено, че "Етап - Адресс" АД не е преустановило това поведение въпреки решението на Комисията.

Със същото решение КЗК е установила и друго нарушение на закона и е наложила имуществена санкция на "Етап-Адресс" АД в размер на 455 650 лв., тъй като с поведението си дружеството въвежда в заблуждение възложителите по обществени поръчки, в които участва, като твърди във финансовата си обосновка неверни сведения и изопачава факти, свързани с условията му на работа по договорни отношения със свои контрагенти.

Според КЗК предложената „най-ниска цена“ в обществените поръчки, в които участва "Етап - Адресс" АД, не отговаря на действителното фактическо положение и е квалифицирана като твърдение на неверни сведения и изопачаване на факти.

„Етап - Адресс” АД съзнателно е въвело в заблуждение възложителите в разглежданите процедури относно съществени свойства на предоставяната услуга, позоваването на „благоприятни условия”, във връзка с предложената ниска цена, посочват от КЗК. Това пряко се е отразило на класирането на участниците.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още