IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на производител забавят растежа си

Увеличение на цените има в преработващата промишленост, а в добиваната - спад

13:42 | 30.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Цените на производител забавят растежа си

През юни индексът на цените на производител* на вътрешния пазар в промишлеността е нараснал с 0,2% спрямо предходния месец, отчита Националният статистически институт (НСИ). Припомняме, че през май индексът беше нараснал с 0,3% на месечна база.

Увеличението на цените в преработващата промишленост се е забавило до 0,4% на месечна база. За сравнение - регистрираният ръст през май беше 0,8%. Забавяне има и при ръста на цените при производство и разпределение на електрическа и топлоенергия и газ. През юни те са поскъпнали с 0,2%, докато месец по-рано записаното повишение е беше 0,6%.

Цените в добиваната промишленост са намалели с 3,4% през юни, докато месец по-рано записаха ръст от 0,3%.

На годишна база индексът е спаднал с 0,3% през юни. За сравнение отчетеният спад през май беше по-висок – с 0,4% спрямо същия месец на предходната година. В преработващата промишленост цените са с 2,6% по-ниски от тези преди година. Цените в добиваната промишленост и производството и разпределение на електрическа и топлоенергия обаче са нараснали съответно с 3,5% и 3,3% на годишна база.

Индекси на цените на производител на вътрешния пазар в промишлеността

при постоянна база 2010 г.

Графика: НСИ

Според използваната от НСИ методология цените на производител се изчисляват с три индекса – за вътрешния пазар, за износ и общ ценови показател. Националната статистика не публикува информация за цените на производител за стоките, предназначени за износ, като причината е запазването на търговската тайна на компаниите, предоставящи данните.

При общия индекс на цените на производител през май е отчетен спад от 0,6% спрямо предходния месец. Месец по-рано индексът записа повишение от 0,7%. По-ниски са цените, измерени чрез общия индекс, в добиваната промишленост – със 4,2%, преработващата промишленост – 0,6% и производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.2%.

Общият индекс е спаднал с 0,2% през юни в срав

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още