IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 25 юли

08:30 | 25.07.15 г.
Преглед на печата за 25 юли

Новите съседи на Паметника "Левски"
в. Капитал

В туристическите пътеводители се твърди, че статуята на Св. Йоан на Карловия мост в Прага носи щастие. Докосването до нея обаче не може да гарантира успех само по себе си - преди това трябва да докоснете и кръста с петте звезди на парапета на моста.По подобен начин (щастието не идва от първия път, а до обекта трябва да се докосваш много пъти), мина и процедурата за продажба на сградата на чешкото посолство в центъра на София.

Колко е опасно да си играеш с регулацията
в. Капитал

От време на време България дава нещо на света. Сега това е новият модел стачка, в който индустрията спира потреблението си на електроенергия. Първата беше на 26 юни, сега се очаква нова на 29 юли.

Назначенията във ВСС могат да обезсмислят постната реформа
в. Сега

Въпреки указанията на Венецианската комисия и ПАСЕ прокурори да не назначават съдии и обратно, парламентът ще може да го прави и така да обезсмисли разделянето на колегии на Висшия съдебен съвет (ВСС). Промените в конституцията няма да ограничат политическите партии в избора им какви хора да вкарват в двете му камари. Реално във всяка от тях ще могат да попаднат всякакви магистрати, адвокати и научни работници.

Това става ясно от стенограмата на председателския съвет на лидерите на партии в сряда. На него бяха лансирани промените, по които в крайна сметка се постигна консенсус.

Таванът на старите пенсии ще се увеличи чак от 2019 г.
в. Сега

Таванът на старите пенсии ще се увеличи чак от средата на 2019 г. и най-високата пенсия ще стане 40% от максималния осигурителен доход. Дотогава най-високите пенсии ще са ограничени на 35% от максималния доход. Според бюджетната прогноза максималната сума за осигуряване няма да се увеличава в следващите три години и ще остане 2600 лв., колкото е в момента. За всички пенсии, които НОИ ще започне да изплаща от януари 2019 г., се предвижда таванът да отпадне.

Това решиха депутатите при окончателното приемане на второ четене в социалната комисия на пенсионната реформа. Депутатите и социалният министър обявиха, че промените със сигурност ще бъдат гласувани в пленарната зала преди лятната ваканция на Народното събрание.

1000 наши крепости в битка за 200 млн. от Европа
в. Стандарт

Над 200 млн. лева за консервация и реставрация на паметници на културата с национално значение ще се влеят в общините по оперативна програма "Региони в растеж" (ОПРР) през следващия програмен период. Това обяви от парламентарната трибуна министърът на културата Вежди Рашидов. Експертите в подопечното му ведомство вече са помогнали за описването на близо 1000 потенциални обекта.

Със средствата ще бъдат реставрирани туристическите атракции. Част от сумата ще отиде и за рекламирането им по начин, по който те "да имат добавена стойност за туристите".

Кули за 300 000 евро бранят Софийско от пожари
в. Новинар

Три наблюдателни кули на обща стойност 300 000 евро ще пазят околностите на София от пожари. Те са високи 25 метра и върху тях са монтирани роботизирани управляеми обзорни камери с висока разделителна способност.

„Обсегът на камерите е с радиус от 5 километра, а информацията тях се наблюдава в реално време в Центъра за видеонаблюдение на Столичната община”, обясни кметът Йорданка Фандъкова при огледа на едно от съоръженията край село Плана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:06 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още