IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пътната агенция търси проектант за участък от магистралата София-Калотина

Участъкът от Северната скоростна тангента до с. Храбърско/с. Петърч с дължина 16 км ще е по изцяло ново трасе

18:41 | 24.07.15 г.
Пътната агенция търси проектант за участък от магистралата София-Калотина

Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) обяви обществена поръчка за проектиране на участъка от пътя София – Калотина от връзката със Северната скоростна тангента до с. Храбърско/с. Петърч, както и упражняване на авторски надзор по време на строителството.

Индикативната стойност на поръчката е 580 хил. лева, а срокът за подаване на офертите изтича на 3 септември.

Участъкът с дължина 16 км ще е по изцяло ново трасе. Идейният проект е изработен за проектна скорост 110 км/ч и габарит 27 м с 4 ленти за движение и ленти за принудително спиране.

Предвижда се да се изградят пътни връзки за достъп между новия и съществуващия път по направлението. Предвидено е също така да се осигури преминаване на две нива при пътя Костинброд – Пролеша и да се изгради пътен възел при отсечката Лом – София. По трасето ще има и няколко надлеза и подлеза при други пътища и жп линии в района.

Магистралата София-Калотина е сред приоритетните пътни проекти, за които обаче няма осигурено финансиране. Единият вариант е пътят да се изгражда със заем от Европейската инвестиционна банка по бъдещата програма “Европейски транзитни пътища” – продължение на “Транзитни пътища”.

Има възможност да се кандидатства и пред новия механизъм на Европейския съюз (ЕС) за финансиране на инфраструктурни проекти "Свързана Европа", коментира пред Investor.bg председателят на Управителния съвет на Агенцията Лазар Лазаров.

За другия участък от пътя София-Калотина – от Храбърско до границата със Сърбия, Агенцията на два пъти стартира тръжна процедура за избор на изпълнител. Строителството на пътната отсечка с индикативна стойност 200 млн. лева беше заложено за финансиране от оперативната програма „Транспорт“. И двата търга обаче бяха прекратени заради недостатъчните средства.

Лазаров допълни, че целта е страната ни да има проектна готовност за изграждането на цялата магистрала до намирането на финансиране, след което ще се търсят и изпълнители на строителните дейности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още