IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Митов: Влизането в еврозоната остава приоритет за страната ни

Кризата в Украйна коренно промениха стратегическата среда, посочи външният министър на годишната среща на посланиците у нас

15:55 | 23.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Митов: Влизането в еврозоната остава приоритет за страната ни

Присъединяването на България към еврозоната остава приоритет на страната ни, посочи министърът на външните работи Даниел Митов на годишната среща с посланиците на Република България, цитиран от БТА.

Пред дипломатите той очерта и други важни теми пред външната политика на страната.

Една от тях според Митов е гарантирането на енергийната сигурност на страната. За да бъде постигната тази цел, по думите му е необходима диверсификация на източниците и маршрутите на газовите доставки, изграждане в България на разпределителен център на газ - газов хъб, ускоряване на изграждането на Южния газов коридор, търсене на собствени източници на природен газ. Същевременно министърът подчерта, че България силно подкрепя изграждането на Енергиен съюз.

Митов припомни също, че предстои България да поеме председателството на Съвета на ЕС (през 2018 година – бел. ред) и отбеляза, че чрез председателството можем да подобрим репутацията на страната си, да повишим влиянието си върху процеса на вземане на решения в ЕС, да станем по-видими на международната сцена.

Външният министър отбеляза още, че кризата в Украйна и анексирането на Крим са променили коренно стратегическата среда и са застрашили устоите на европейската архитектура за сигурност. Ние сме на граничната линия на противопоставянето на Запада и Русия, коментира той. „Това противопоставяне не беше наш избор, наш избор е обаче каква политическа позиция ще заемем в този момент“, посочи Митов. 

Той добави, че това са различни ценности системи, а българският народ и неговите институции отдавна са направили своя избор с членството на България в ЕС и НАТО.

„Ние сме на страната на свободата, демокрацията и правата на човека. Не можем да подкрепим тези, които се обявяват против правото на един народ на европейски път на развитие“, обобщи външният ни министър и допълни, че трябва да пазим каналите за комуникация и сътрудничество с Русия отворени там, където е възможно.
Всички се надяваме, че Минските споразумения ще бъдат спазвани, каза той.

Единството на страните членки от ЕС е от ключово значение за постигане на реално прилагане на договореностите от Минск, заяви министърът и отбеляза, че рестриктивните мерки на ЕС срещу Русия са средство за постигане на тази цел, а не наказание. 

Митов отбеляза като друго предизвикателство миграционният натиск и посочи, че в последно време проблемът с миграцията се е утвърдил като основен както за страната ни, така и за ЕС.

"За нас темата за миграцията е неразривно свързана и с присъединяването на България към Шенгенското пространство, заяви още министърът и посочи, че България изпълнява всички шенгенски изисквания. Разширяването на Шенгенската зона би укрепило нашите граници и изпратило силен политически сигнал за единството на ЕС в борбата срещу тероризма и нелегалната миграция", посочи още Митов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още