IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов изрази надежда Гърция да се стабилизира бързо

Премиерът обяви, че лично се включва в преговорите за съдебната реформа

17:10 | 19.07.15 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: МОСВ</em></p>

Снимка: МОСВ

Премиерът Бойко Борисов изрази надежда, че Гърция бързо ще си стъпи на краката и ще „затегне колана” като нас. Той призна, че южната ни съседка в момента е по-богата от България, но с темповете, с които усвояваме средствата от ЕС, може да я догоним.

„Надявам се Гърция бързо да се стабилизира и да затегнат колана така, както ние го направихме и понесохме всички удари от опозицията”, каза Борисов в Кричим, където откри пречиствателна станция заедно с екоминистъра Ивелина Василева.

Борисов призна, че ако в България се е случило това, което е станало в Гърция, на нас никой е нямало да ни помогне.

Премиерът отново успокои, че случващото се в Гърция няма да даде негативно отражение в страната ни. 

Борисов обясни и че Гърция е по-богата към момента, но с темповете, с които се развива държавата ни, в следващите една-две години, ако не се направи „отново някой експеримент като Орешарски”, би могло да се стигне до 96-97% усвояване на еврофондовете.

Премиерът припомни, че първата година, когато ГЕРБ е поела властта, усвояването е било под 1%. Заедно с хората си обаче си поставили за цел да минат 30-40%, а след това дори и 80%.

Борисов коментира и темата за съдебната реформа. Той изрази убеденост, че промените в Конституцията ще бъдат приети следващата седмица.

Измененията не успяха да минат на първо четене в комисия, а БСП, ДПС и АБВ категорично отказват да ги подкрепят. Без техния глас обаче промените няма как да успеят, защото за тях са нужни 180 депутата.

Днес Борисов обяви, че лично се включва в преговорите и ще проведе срещи с лидерите на АБВ, ДПС и АБВ.

Промените в Конституцията ще станат факт в края на седмицата, каза премиерът. От утре той започва консултации с политическите сили, за да събере необходимата подкрепа в парламента за предстоящото гласуване. В понеделник разговори ще се водят с партията на президента Георги Първанов АБВ, във вторник с ДПС, а в сряда с БСП.

Премиерът си пожела и парламентът да има достатъчно сила и воля, за да избере най-добрия кандидат за омбудсман. БСП вече издигна кандидатурата на Мая Манолова, а РБ – на досегашния омбудсман Константин Пенчев.

Още новини от Dnes.bg
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:13 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
Stone_Kold
преди 8 години
в гърция са влзезли 400 000 000 000 евра и сега още 100 000 000 000 и няма да ги върне никога това е половин трилион евра тоест целата ни мижава държави4ка заедно с територията, стадото наре4ено народ ,сградите, банките планините, курортите не струва толкова
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
Stone_Kold
преди 8 години
Премиерът Бойко Борисов изрази надежда, че Гърция бързо ще си стъпи на краката и ще затегне колана като нас. Той призна, че южната ни съседка в момента е по-богата от България, но с темповете, с които усвояваме средствата от ЕС, може да я догоним.хахах брат земи си некой да ти носи 4адър 4е слънцето не ти влияе добре..нямаш ли разузнаване което да те информира какво става в действителност?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
alexx
преди 8 години
Той призна, че южната ни съседка в момента е по-богата от България, но с темповете, с които усвояваме средствата от ЕС, може да я догоним.Господин Боко как ще коментира, че България получава 7 млрд евро за 7 години, а Гърция почти 4 пъти повече? Как ще ги догоним с еврофондове, като те взимат 4 пъти повече? Къде беше господин Боко като се договаряха еврофондовете?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
ing5rov
преди 8 години
Премиерът припомни, че първата година, когато ГЕРБ е поела властта, усвояването е било под 1%. Заедно с хората си обаче си поставили за цел да минат 30-40%, а след това дори и 80%Таз година полупроводници , догодина цели !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още