IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дискриминация ли е поставянето на електромери на високи стълбове?

Опазването на електропреносната мрежа може да оправдае различното третиране на клиентите

18:25 | 17.07.15 г. 4
Дискриминация ли е поставянето на електромери на високи стълбове?

Защитата и сигурността на електропреносната мрежа и проследяването на потреблението на електроенергия е законна цел и може да оправдае разликата в третирането на клиентите. Това  е част от становището на Съда на ЕС по делото между ЧЕЗ България и Комисията за защита от дискриминация, публикувано на сайта на институцията.

Делото касае поставянето на електрически табла на стълбове с височина от 6-7 метра в ромски квартали, докато в другите населени места те са на височина до 2 метра.

Във връзка със становището от енергийното дружество допълват още, че посегателствата над съоръжения от електроенергийната инфраструктура и кражбите на електроенергия излагат на риск не само мрежата, но и здравето и живота на техните преки извършители, както и на всички граждани.

„Те нарушават правата на добросъвестните потребители, тъй като често водят до сериозни аварии и влошаване на качеството на електрозахранване“, се казва в изявление на дружеството.

В становището на Съда обаче е посочено, че налагането на мярката може да бъде дискриминационна, ако съществуват други подходящи и по-слабо ограничителни средства, позволяващи постигането на посочените цели.

Дискриминация може да се окаже и ако уврежда несъразмерно законния интерес на крайните потребители на електроенергия, живеещи в засегнатия квартал, населяван основно от роми, да имат достъп до електроснабдяване при условия, които не са обидни или стигматизиращи и им позволяват редовно да проверяват своето потребление на електроенергия.

Становището на Съда не е окончателно решение и от ЧЕЗ България отбелязват, че се надяват българският съд да се съобрази със становището, предвид и мерките по опазване на човешкия живот.

По данни на компанията от април досега петима души са загубили живота си при неоторизирина манипулации по мрежата или опити за кражби на съоръжения. Последният случай е от 16 юли, когато 37-годишен мъж е загинал при нерегламентиран опит да включи жилището си към електроразпределителната мрежа. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
zap
преди 8 години
Добре, че приватизираха преди време енергото - ако беше още държавно (като в Гърция), щеше цялата страна да е като Самоков - бат'Сали да прибира всичко от ***, а за държавата - нито лев!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
aldy
преди 8 години
Дискриминация ли е поставянето на електромери на високи стълбове? Естествено. Както и поставянето на жиците толкова високо. А най-вече пускането на ток по тях, та да е опасно да се ползват по назначение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
ing5rov
преди 8 години
"По данни на компанията от април досега петима души са загубили живота си при неоторизирина манипулации по мрежата или опити за кражби на съоръжения. Последният случай е от 16 юли, когато 37-годишен мъж е загинал при нерегламентиран опит да включи жилището си към електроразпределителната мрежа"Комисията за защита от дискриминация, да се сезира за нова дискриминация: На стълба пише Опасно за живота ! , ама дискриминираните не могат да четат...та , не са знаели !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
todortk
преди 8 години
Да обособят операторите на проблемните квартали в отделно енергийно дружество, което поради неплащане на сметките скоропостижно ще фалира, като преди това ще разпродаде за скрап кабелите и съоръженията от инфраструктрута си. Това ще лиши ефективно въпросните квартали от услугата електроразпределение, а другите дружества могат да отказват свързване при неизградена инфраструктура или да изискват предварително изграждане на трафопостове и инфраструктура за включване...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още