IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 17 юли

07:45 | 17.07.15 г.
Преглед на печата за 17 юли

Броят на компаниите във фалит расте
в. Капитал Daily

Обявените в несъстоятелност компании в България са се увеличили значително през първото полугодие, показват данни на Агенцията по вписванията (АВ). Ръстът за година е 34%, като броят им стига 341 фирми. Това е под нивото от 2013 г., но почти достига обявените в несъстоятелност през 2012 г. Тогава беше една от годините, в които силно се усещаха първоначалните последици от кризата и много дружества фалираха. Така тенденцията на свиване на неплатежоспособните компании от последните години бавно се обръща. Има и друг рекорд - от тази година е най-големият досега фалит - този на КТБ. Засега поне новите процедури по неплатежоспособност продължават бавния си спад.

Увеличението на броя през първото полугодие може да бъде обяснено и с Корпоративна търговска банка (КТБ) освен с все още тежката икономическа ситуация. Най-големият фалит за тази година (а всъщност и за периода на прехода) е точно банката на Цветан Василев. Покрай нея и доста компании длъжници също потеглиха към несъстоятелност. Квесторите и синдиците задвижиха фалит на поне 30 дружества, които нямат активи и бизнес, но са получили огромни заеми от банката.

Промените в конституцията ще бъдат пренаписани
в. Сега

Промените в конституцията, одобрението на които е под въпрос в парламента, ще бъдат преработени след първо четене другата седмица. Вероятно това ще е договорката, която ще обърне позицията на ДПС, чийто лидер Лютви Местан обяви в сряда, че депутатите му няма да гласуват за проекта в този му вид.

Пренаписването беше анонсирано от главния прокурор Сотир Цацаров вчера. "Някой ме попита дали трябва да започнем всичко отначало. То ако започне всичко отначало, няма да се случи никога. Напълно е възможно това, което е внесено, да бъде коригирано, шлифовано и може да стане до другата седмица", казва Цацаров. Промените в основния закон предстои да бъдат гласувани между 22 и 24 юли.

40 млн. лв. може да костват поста на военния министър
в. Сега

Военният министър Николай Ненчев е на път да се окаже първият член на кабинета, който ще се раздели с управлението заради недостиг на средства. Според източници на "Сега" още миналия месец финансистите на Министерството на отбраната са алармирали, че в края на годината няма да достигнат 40 млн. лв. за заплати. Проблемите с плащанията може да се усетят още през септември. Това означава, че Ненчев ще му се наложи да поиска скоро пари от централния бюджет, ако не иска да има брожения в армията. Той вече на няколко пъти заяви, че има нужда от актуализация на бюджета.

В сряда обаче премиерът Бойко Борисов се зарече да поиска оставката на всеки министър, който поиска допълнително пари в края на годината. "Обръщам се към всеки един от вас с молба да обърнете сериозно внимание на финансовата дисциплина в ръководените от вас ресорни министерства. Това, което ми докладва финансовият министър, не изглежда никак добре - заложеното в бюджета съкращаване на разходите в министерствата не се изпълнява от много от вас", каза на заседанието на кабинета министър-председателят.

Болничният пазар е в летаргия
в. Стандарт

За първи път от 4 г. насам болничният пазар е в застой. Традиционният ръст на парите на клиниките е под въпрос, а заявките за рестриктивни промени като че ли отложиха и интереса на частните инвеститори в сектора. 1 нова болница, 1 затворена и 2 продадени - това е рекапитулацията за първите 7 месеца от развитието на болничния пазар у нас. Особени промени към края на годината в бранша не очакват.

Новото лечебно заведение е МБАЛ "Света Параскева" в Плевен. С отнето разрешение за дейност пък е Специализираната хирургична болница за активно лечение в Елин Пелин, сочат данните на МЗ. За сравнение, през миналата година имаше 14 нови болници и 4 закрити. С прекратено разрешение са били 2 общински клиники - Специализирана болница за долекуване и продължително лечение - Малко Търново" и Специализирана болница за активно лечение на вътрешни болести в Годеч.

Финални преговори за тока от US централите
в. Стандарт

Достоверен източник потвърди, че "КонтурГлобал Марица-изток 3" е постигнала споразумение с НЕК и правителството за промяна на Споразумението за дългосрочно изкупуване на електроенергия (СИЕ) и че двете заинтересовани страни ще ускорят процесите на получаване на одобрения, за да постигнат финализиране на сделката не по-късно от 15 август 2015 г.

Само преди няколко дни стана ясно, че всички кредитори на ТЕЦ AES Гълъбово са одобрили споразумението с НЕК за намаляване на цената за разполагаемост (готовността на мощностите да заработят). Съгласно споразумението между НЕК и ЕЙ И ЕС, "EЙ И ЕС Марица-изток I" ще намали цената си за разполагаемост с 14% веднага след като НЕК изплати всичките си просрочени задължения.

Фабрика за 5 млн. евро ще изкупува зеленчуци от Пловдив
в. Новинар

Нова консервна фабрика ще изкупува зеленчуци от региона на Пловдив. Инвестицията за над 4,7 млн. евро е на територията на село Стряма в община Раковски, съобщиха от Асоциацията на българските села. Реализацията на проекта за преработка на селскостопанска продукция е отнела 4 години, като финансирането е от заем по европейска програма.

Производственият капацитет на новата консервна фабрика е около 5 млн. буркана годишно. Позиционирането в село Стряма е на отлично стратегическо място както по отношение на доставките на суровини, така и заради добрите инфраструктурни връзки, уточниха инвеститорите. Освен това в стъкларския завод в Пловдив се произвеждат богата гама буркани, а в съседство има и фабрика за капачки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:30 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още