IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Весела Чернева: Само страни от еврозоната ще плащат за Гърция

До петък е срокът, в който трябва да се измисли начин парите на страните, които не са членки на еврозоната, да не участват

10:23 | 16.07.15 г. 10
Весела Чернева: Само страни от еврозоната ще плащат за Гърция

Парите на страните извън еврозоната ще бъдат изолирани, когато се използват средства за Гърция, каза пред БНР програмният директор на Европейския съвет за външна политика в София Весела Чернева.

Късно снощи след дълги и разгорещени дебати гръцкият парламент гласува с голямо мнозинство "за" мерките, договорени с кредиторите на Гърция, за стартирането на официалните преговори относно третия спасителен план за страната.

„Европа каза на Гърция каквото трябваше по отношение на кризата и тя се вслуша в гласа на партньорите си, след като прие закона за реформи“, коментира Чернева.

Относно очакваното отпускане на заем за Гърция с пари от държави извън еврозоната Чернева каза, че става дума само за пари на страни-членки на еврозоната.

„Комисарят Домбровскис снощи се ангажира да изолира парите на страните, които не са членки на еврозоната, между които са България и Великобритания, в този механизъм. Така че, когато се използват средства от него по отношение на Гърция, да е ясно, че става дума само за пари на страни-членки на еврозоната. Предполагам, че юристите на ЕК работят по това как да се направи това ограничение и това спешно плащане от 7 милиарда да стане, за да може Гърция да не обяви фалит“, каза тя.

И напомни, че Гърция трябва да изплати 3,5 милиарда евро към ЕЦБ, чийто падеж изтича в понеделник. Чернева каза, че до петък е срокът, в който трябва да се измисли начин парите на страните, които не са членки на еврозоната, да не участват.

По думите й най-критичният момент ще бъде ратификацията в Германия утре, след което, ако Гърция успее да покрие в понеделник първото си плащане към ЕЦБ, нещата би трябвало да влязат в едно русло, прогнозира Весела Чернева.

Тя уточни, че „засега е налице споразумение за бъдещо споразумение, което все още не знаем как ще се развие“.

Още по темата за Гърция можете да четете тук
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Аз не споделям какво мисля, просто посочвам факти, а фактите са си факти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 0
12
преди 9 години
Тук бъркаш нещо. Това какво ще се помогне на Гърция няма нищо общо с това колко вземат нпенсионерите ни. Ние, ако ще и да сме на голям бюджетен излишък, пак ще ръфаме постни пици и ще плащаме 20% ДДС за храна и лекарства. Това ни е държавната политика на мизерни доходи и тя няма нищо общо с другите неща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Ти можеш да мислиш каквото си искаш, това не значи че е така
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 8
misanthrope
преди 9 години
Това, за което не ви увира главата, е че парите България вече ги е дала в този фонд и те са си там. Въпроса е да позволим ли да се дадат на Гърция парите от този фонд или да си стоят там на сянка. Но ние сме "Я не сакам да съм добре а и Вуте да е зле" значи щом пенсиите в Гърция са по-високи от нашите, редно е да ги прецакаме, ако че за нас от това няма нищо добро да произтече, важно е на тях да им стане още по-гадно. Ако станат по-зле от нас, и почнат да се бият за храна по улиците, е това ще бъде нашия звезден миг. Не че нашите пенсионери ще получат повече, ама ще са доволни че не се бият за храна като съседите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 15
misanthrope
преди 9 години
Е нали сме съюз и има ЕДИН фонд. Какви са в този ЕДИН фонд парите на България, парите на Германия?После става дума за мостово финансиране за 3 месеца, докато им отпуснат голямата пара, от която първата работа ще е възстановяването на парите във фонда. Големия проблем е как Баце да каже на електората си от тесногръди *** че от фонд в който България е дала пари, ще се даде на Гърция. Те парите ще се върнат но баце ще търпи негативи. И като гледам реакциите на всички държави извън ЕЗ... явно навсякъде е така. Те ви и СЪЮЗ! Това е една напълно неадекватна структура, с толкова тромави и "демократични" процедури, че на практика направо не работи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 11
12
преди 9 години
Защо все искаме да бягаме по тъча? Точно ние имаме интерес Гърция да се оправи, защото икономиката ни в голяма степен е пряко свързана с Гърция. Но когато стане дума да се стабилизира положението, ние сме първите дето се правим на последните скрънзи. Нещо ни куца външната политика, външното ни министерство не следи за националния ни интерес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още