IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 16 юли

07:28 | 16.07.15 г.
Преглед на печата за 16 юли

Партиите предлагат още промени в пенсионната система
в. Капитал Daily

Часове преди да изтече крайният срок за внасяне на промени в Кодекса за социалното осигуряване (КСО) между първо и второ четене, такива постъпиха в деловодството на Народното събрание от различни парламентарно представени партии. От Реформаторския блок, Патриотичния фронт и БСП потвърдиха за "Капитал", че са внесли редица промени, които ще бъдат разгледани на социална, а впоследствие и на бюджетна комисия. От ДПС казаха, че няма да внасят промени. Такива няма да има и от страна на ГЕРБ и АБВ, но това е логично, тъй като поправките, които минаха на първо четене в пленарна зала са предложение на социалния министър Ивайло Калфин и на правителството като цяло.

Временната парламентарна комисия за пенсионните фондове, в която участват всички политически сили, също е внесла свой проект. Тя се оглавява от Корнелия Нинова от БСП и проектът отразява до голяма степен предложенията на Комисията за финансов надзор за затягане на контрола върху частните фондове. Според подписалите я депутати от комисията те са внесли текст, за който има споразумение между КФН и фондовете, че промените са подходящи. Крайният срок за входиране беше до 18 ч. в сряда. В нито едно от предложенията обаче няма конкретни мерки за ограничаване на източване на системата и конкретно с инвалидните пенсии.

ЕК постави ултиматум на България за съдебната реформа
в. Сега

В устен доклад, представен на закрито заседание в Брюксел вчера, Европейската комисия застана категорично зад промените в конституцията, предлагани от правосъдния министър Христо Иванов. ЕК стигна и по-далече - обяви, че изменението на основния закон ще е ключов фактор за оценката, която ще даде на управляващите в редовния си доклад в началото на 2016 г., съобщиха източници от Брюксел. По информация на "Сега" силна подкрепа за действията на Иванов са изказали Германия, Франция, Великобритания и Холандия.

Комисията подкрепя идеята за разделяне на Висшия съдебен съвет (ВСС) на съдийска и прокурорска колегия, съобщи пред депутатите в правната комисия министърът на правосъдието. Той предупреди, че ако промените бъдат отложени, това ще е за неопределен период от време. Народните представители от ДПС, БСП и АБВ, които са абсолютно против промените, не реагираха на думите му. За промените в конституцията ще гласуват ГЕРБ, РБ и Патриотичният фронт, но техните гласове не са достатъчни.

Потребителите вече ще спорят с търговците онлайн
в. Сега

Недоволните потребители вече ще могат да спорят с търговците онлайн. За целта ще бъде изградена специална платформа, която ще предлага единен портал за достъп на потребители и търговци, които искат да решат споровете си извън съдебната зала. Това предвиждат промените в Закона за защита на потребителите, които вчера бяха приети на второ четене от парламента. Те са в отговор на поредната евродиректива в тази област.

Участието на страните в подобна процедура ще е доброволно и няма да замества съдебните спорове. Потребителите могат да се жалват, ако смятат, че са излъгани, купили са си дефектна стока, но търговецът отказва да я подмени и др. Всеки участник ще решава сам дали да се яви на такава процедура, както и дали все пак да заведе дело, предвиждат промените. Споровете ще се решават в срок от 90 дни. Процедурата по решаване на спорове ще е безплатна или ще налага минимални разходи.

Стотици тонове плодове и зеленчуци с нередовни документи
в. Стандарт

591 тона плодове и зеленчуци са открити с пропуски в документацията по време на засилените проверки на пазари, борси, тържища, складове и търговски вериги в цялата страна от Инспектори към Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

От средата на месец юни са извършени 1023 инспекции, при които са констатирани 176 несъответствия съгласно действащото законодателство. Съставени са 24 Акта за установяване на административно нарушение, съобщават от агенцията.

Чакат 350 000 под звездите на Рожен
в. Стандарт

Съборът на връх Рожен се проведе за последно през 2006 г. След 8-годишно прекъсване, той се организира под нова форма и освен самобитни фолклорни изпълнения на самодейци от цялата страна, тази година фестивалът ще се допълни с изложения, музейни експозиции, борби, атракции, шоу и кулинарни демонстрации.

За новия формат Събор на народното творчество и животновъдство "РОЖЕН", който предстои от 17 до 19 юли се направи шумна реклама, местата в хотелите и къщите в целия регион свършиха още през пролетта, търговците вече пресмятат обороти и печалби, а организаторите предвиждат 3-дневна програма с множество атракции и новости, които за пръв път ще се предложат на Роженските поляни.

Бункерът под мавзолея става галерия
в. Новинар

Художествена галерия в бункера на бившия мавзолей ще се превърне в най-новата атракция в София.

„В момента работим по реализацията на идеята, но срещаме юридически пречки, тъй като мавзолеят не е вписан в градския кадастър”, обясни зам.-кметът по културата д-р Тодор Чобанов. Той увери, че Столичната община няма да се откаже от намерението си въпреки трудностите.

В сряда Чобанов и главният архитект на София Петър Диков представиха изготвения подробен устройствен план на идеалния център на столицата, който трябва да бъде гласуван от градския парламент на 23 юли.

Границите му минават по бул. „Евлоги Георгиев”, Орлов мост, бул. „Руски”, ул. „Аксаков”, ул. „Алабин”, ул. „Ген. Гурко”, бул. „Мария Луиза” и църквата „Света Неделя”, бул. „Дондуков”, ул. „Кракра”, парка „Заимов”, бул. „Васил Левски”, ул. „Шипка” и Военната академия.

ЕС препоръчва независим анализ на банковата система
в. Новинар

Брюксел отправи препоръка към България за независим анализ на качеството на активите в цялата банкова система.

Съветът на Европейския съюз отбелязва, че това трябва да се случи до декември тази година. Освен анализ банковата система ще трябва да бъде подложена и на възходящо (отдолу нагоре) изпитание за устойчивост.

Анализът и тестът ще се извършват в тясно сътрудничество с европейските органи, отбелязва Брюксел. Препоръките са свързани със сътресенията в сектора след фалита на КТБ.

От ЕС посочиха необходимостта от засилване на надзора. В същото време страната ни ще трябва да извърши преглед на портфейлите на пенсионните фондове и застрахователния сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:38 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още