IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Московски: Концесията на Летище София е в процес на анализ

Министърът на транспорта подписа Спогодба за морско търговско корабоплаване между България и Израел

14:44 | 14.07.15 г.
Московски: Концесията на Летище София е в процес на анализ

Концесиите на летищата в София и Пловдив са в процес на анализ. Това каза пред журналисти министърът на транспорта Ивайло Московски, цитиран от „Фокус”.

Той обясни, че срокът за изготвянето на анализите е три месеца и когато бъдат готови, ще се реши дали да се продължи с процедура за концесия.

Московски отрече твърденията, че се готвят скрити продажби на двете летища. По думите му никога не е била коментирана темата за приватизация. Той посочи, че става дума за предоставяне на инфраструктура за управление от частния бизнес, но собствеността си остава на държавата. 

Важна крачка за отдаването на Летище София на концесия бе направена в края на април, когато ведомството на Ивайло Московски обяви четири обществени поръчки - за подготовката на правен, технически, екологичен и финансово-икономически анализ на аеропорта. Беше посочено, че целта на концесията е да се модернизира летищната инфраструктура, да бъдат привлечени нови авиокомпании за редовни и чартърни полети, да бъдат разширени търговските дейности като резултат от увеличаването на трафика. Друга заложена цел е да бъдат привлечени транзитни пътници от Близкия и Среден изток, Задкавказието и централна Европа.

Два месеца по-късно бяха подписани и договори с изпълнителите. 

Столичното летище е включено в концесионния план на министерството и неведнъж Московски е изразявал надежда да се намери добър концесионер. Проблемите обаче са свързани с финансови дългове на столичния аеропорт.

Вчера от Министерството на икономиката съобщиха, че Летище Мюнхен е проявило интерес към концесията на летище София.

Днес Ивайло Московски подписа Спогодба за морско търговско корабоплаване между България и Израел. Той определи документа като важен поради много причини.

"За нас е важно да има такова споразумение, защото целият товаропоток и пътникопоток на голяма част от близко-източния регион е концентриран през Хайфа и другите израелски пристанища", заяви Московски и добави, че за нас е задължително да имаме подписано такова споразумение. По думите му това ще даде възможност на страната ни да бъде част от тези товари и клиенти.

Московски отбеляза, че неслучайно страната ни е добра туристическа дестинация за израелските туристи. "Така че, това беше един недостиг в нашите взаимоотношения, при положение, че имаме такива спогодби за въздухоплаване и сухопътен транспорт, редно е да е имаме и за морски", категоричен бе министърът.

„Подписахме споразумение за морска търговия, като това е израз на постоянството в отношенията между двете държави, както и между министерствата на транспорта на Израел и България”, каза посланикът на Израел в България Шаул Камиса Раз по време на подписването на Спогодба за морско търговско корабоплаване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още