IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Началото на летния сезон не е обнадеждаващо за хотелиерите

Нощувките намаляват със 7%, приходите спадат с близо 3%, сочат данните на НСИ

14:31 | 10.07.15 г. 3
Началото на летния сезон не е обнадеждаващо за хотелиерите

Летният сезон не започва с добри данни за хотелиерите. Въпреки че местата за настаняване в страната и броят на леглата в тях се увеличават през май, нощувките намаляват, приходите също. Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ) за май.

През месеца у нас са функционирали 2 258 места за настаняване с над 10 легла - хотели, мотели, къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване. Броят на стаите в тях е 100,3 хил., а на леглата – 215,1 хиляди. В сравнение със същия месец на имналата година общият брой на местата за настаняване (функционирали през периода) се увеличава с 3,3%, а на леглата в тях - с 3,2%.

Общият брой на нощувките във всички места за настаняване, регистрирани през май, е 1,125 милиона, или със 7,1% по-малко в сравнение със същия месец на предходната година, като най-голямо намаление на нощувките (с 22,6%) се наблюдава в местата за настаняване с 3 звезди.

Запазва се тенденцията за по-висока заетост на хотелите от по-висок клас и то от чужденци. През май в хотели с 4 и 5 звезди са реализирани 77% от общия брой нощувки на чужди граждани и 35,9% - на българи. В местата за настаняване с 3 звезди са осъществени 29,1% от нощувките на български граждани и 16,4% - на чужденци, докато в останалите места за настаняване (с 1 и 2 звезди) те са съответно 35% и 6,6%.

Пренощувалите лица в местата за настаняване през май тази година са се увеличили с 1,3% в сравнение със същия месец на 2014 г. и достигат 465,7 хиляди. От всички пренощували лица 55,8% са българи, като по-голямата част от тях (63,8%) са нощували в места с 1, 2 или 3 звезди и са реализирали средно по 1,9 нощувки. Пренощувалите чужденци са 205,7 хил., като 75% от тях са нощували в хотели с 4 и 5 звезди и са реализирали средно по 3,1 нощувки.

Общата заетост на леглата в местата за настаняване продължава да намалява въпреки началото на отпускарския сезон, показва статистиката. През май заетостта на леглата е 19,9%, като спрямо май 2014 г. намалява с 2%. Най-висока остава заетостта на леглата в местата с 4 и 5 звезди – 24,5%, следвани от местата за настаняване с 3 звезди – 16,5%, и с 1 и 2 звезди – 14,7%.

Приходите от нощувки през май 2015 година са 50,4 млн. лв., или с 2,8% по-малко в сравнение с май миналата година. Регистрирано е намаление на приходите от чужди граждани - с 4,5%, докато тези от български граждани остават на същото ниво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
STRAHO
преди 9 години
"Въпреки гръцката криза хотелите и частните квартири в Северна Гърция са пълни с българи. Дори е трудно в последния момент да намерите места за лятната ваканция, предаде bTV. Предложението за въвеждане на ДДС от 23% за ресторантите и кетъринга, и 13% за хотелите неминуемо ще доведе до увеличение на цените за почивка. Но хотелиери обещават разликата да не е драстична.Алекос Цинцакис е председател на сдружението на хотелиерите в Ставрос. Притежава и семеен хотел до плажа. Дори и да се увеличи данъка, аз лично няма да вдигна цените с много. И да се наложи увеличение, ще гледам да е минимално, за да не уплаша туристите, твърди Цинцакис.В популярните за българите курорти Ставрос, Неа Врасна и Аспровалта, цените за нощувки това лято са непроменени между 40 и 100 евро за студио.Въпреки че разговорите за кризата в Гърция са почти постоянни, туристите не я усещат по никакъв начин." /media365.info Има над какво да мислят в България! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 2
Един Българин
преди 9 години
Изводът е ясен: Увеличението на бетона намалява курортистите - КРАЙНО време беше някой да го проумее. Испанците го осъзнаха преди 10 г, но при нас много дървени глави много нещо. Платежоспособните туристи искат природа. От пияници не се печели особено. Клиентите искат и добро ниво на обслужване. Последното с мутра собственик , мутри охрана и ниско платен обслужващ персонал няма как да се получи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 9
lyusien
преди 9 години
Chakaite Tova e samo nachaloto na sesona A sesona e dalag Prosto sprete da plachete i sapochvaite da bachkate kato horata Ako go napravite resultatite she doidat neisbgno
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още